Медведев: Няма да жалим пари за оръжия  

14 октомври, 2008

В големи учения на военноморските сили Москва демонстрира най-новите си ракети
“Синева” прелетя 11 547 км от Баренцово море до Тихия океан
Руският президент Дмитрий Медведев, който присъства на големи учения на Северния флот в Баренцово море под кодовото название "Стабилност 2008", заяви, че страната му няма да жали средства за създаване на нови видове оръжие, съобщи АФП. Медведев каза това на борда на самолетоносача "Адмирал Кузнецов", откъдето наблюдаваше маневрите. Русия ще продължи да укрепва бойния си потенциал, добави държавният глава.
В хода на тези маневри руският военноморски флот извърши успешен опит с въведената през 2007 г. на въоръжение балистична ракета РСМ-54 "Синева" (СС-N-23 или "Скиф" по натовските стандарти). В крайната фаза на полета си тази ракета може да променя балистичната си траектория на маневрен курс, което може да обърка антиракетните системи. "Синева" беше изстреляна от атомната подводница "Тула", която има установки за 16 балистични ракети. Руският флот има 7 такива подводници. При сегашното учение за първи път ракетата бе насочена не към полигона Кура в Камчатка, а към цел в Тихия океан. Говорител на флота не уточни къде точно е паднала ракетата, но посочи, че това е станало в международни води, затворени за времето на маневрите.
Медведев не скри задоволството си от изпитанието. Той съобщи, че ракетата е прелетяла рекордните 11 547 км. "Такива резултати днес не постига никой друг", каза той.
По-късно на полигона Плесецк в Архангелска област Медведев наблюдава тест на междуконтиненталната балистична ракета "Топол РС-12М" (СС-25), която бе въведена на въоръжение през 1985 г. и ще се използва до 2015 г. Постененно тези ракети ще бъдат заменени от далеч по-модерните „Топол-М" (СС-27), които за разлика от по-стария вариант могат да носят три ядрени глави. Според руски военни експерти, цитирани от ИТАР-ТАСС, именно „Топол-М" е един от вариантите на руския отговор на американската система за противоракетна отбрана в Европа, чиито елементи ще бъдат разположени в Полша и Чехия. Ракетата е уникална по своите характеристики: лети по-бързо и е по-трудно откриваема в сравнение с другите междуконтинентални балистични ракети,защото има променлива траектория, допълва ИТАР-ТАСС.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.