Спорът за оръжейните лицензи с Русия е пред решаване  

06 октомври, 2008

Дългогодишният спор за лицензите за руско оръжие е на път да бъде разрешен, обяви вчера зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Осезаем напредък ще бъде постигнат на стартиращата тази седмица сесия на междуправителствената българо-руска икономическа комисия, обяви той.
От години Русия обвинява българските военни предприятия в пиратско производство на автомати "Калашников". До момента Москва винаги е настоявала България да плаща такси за всички досегашни лицензи. Руският държавен дълг, чието изплащане също ще се гледа тази седмица в София, в момента е 38.5 млн. долара, съобщи Куюмджиев. В рамките на сесията руските фирми ще се представят на международна изложба, която отваря врати в "Интер Експо Център".

Драгомир Николов, sega
__________()__________

Николай Ибушев, шеф на “Арсенал” АД: Автоматите ни отдавна не са “Калашников”
Над 70 милиона лева са приходите от продажби на "Арсенал "АД за първите девет месеца на тази година. Това съобщи изпълнителният директор на най-голямото предприятие на българския Военнопромишлен комплекс - инж. Николай Ибушев, на специална пресконференция по повод 130-годишния юбилей на оръжейницата. След като почерпи за рождения си ден, шефът на "Арсенал" позира със спечеления на Пловдивския панаир Златен медал за фрезата FU 321А.
3 милиона лева са инвестирали тази година арсеналци в нови производствени мощности и нови изделия, които се харчат добре на външния пазар. Това са подцевният гранатомет с прогресивна стъпка за пушки М16, заедно със съответната граната с натовски калибър. Друга нова разработка е осколочната граната за РПГ7 с антирикушетно действие на взривателя.
Лицензионните претенции на Русия към "Арсенал" като производител на автомати - това е един изкуствено създаден проблем, твърди инж. Ибушев. Защото България не може да загърби интересите на Русия в тази област.
"Разбирам проблема на колегите от Русия, тях най-много ги боли за автоматите поради простата причина, че нашите автомати отдавна не са "Калашников". Естествено, те са на базата на "Калашников", но са развити с наши собствени сили", категоричен е директорът Ибушев.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.