България и още 11 страни купуват три „Боинг С-17“  

03 октомври, 2008

Десет страни от НАТО, сред които и България, заедно с Швеция и Финландия подписаха споразумение за закупуване на три военнотранспортни самолета „Боинг С-17“, съобщи вчера Ройтерс, цитирана от БТА.
Страните са България, Естония, Финландия, Унгария, Литва, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения, Швеция и САЩ. Споразумението, подписано от Пентагона и НАТО на 24 септември, предвижда два от самолетите да бъдат купени директно от „Боинг“, а третият да бъде предоставен от ВВС на САЩ. Доставката на първия самолет може да стане през пролетта на 2009 г., съобщи говорител на компанията.
Според специалисти от отбраната този вид самолети струват над 200 милиона долара единият. Те ще бъдат използвани за операциите на НАТО в Афганистан и други места, както и за национални мисии, мисии на ЕС и на ООН. Съгласно сделката всички участващи страни ще платят част от цената, което ще им позволи да имат общ самолетен парк.

Фрегати, тежко-транспортни самолети... Следва и самолетоносач да си купим, или поне част от него. Ще ни ходи прекрасно на голите задници.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.