Русия няма да претендира вече за оръжейни лицензи  

11 октомври, 2008

Дългогодишният спор дали България трябва да плаща на Москва такси за оръжейни лицензи е на път да бъде разрешен. "Русия се отказва от претенциите си по оръжейните лицензи за минали периоди, а за в бъдеще този въпрос ще се решава на междуфирмено равнище. Споразумение за това ще бъде подписано до края на годината", заяви икономическият министър Петър Димитров след края на 12-тата сесия на двустранната комисия в София вчера.
До общата позиция се стигнало, след като България също извадила претенции по подписани с СССР договори. В тях руснаците се задължавали да изкупят определени количества оръжие, но тъй като не купили всичко договорено, се оказва, че първи едностранно нарушили договорите. Икономическият зам.-министър Явор Куюмджиев даде конкретен пример със завода в Червен бряг, който бил изграден с единствената цел да произвежда военна техника за СССР.
От руска страна вицепремиерът Сергей Собянин коментира, че това е болезнен за руската страна въпрос, но решение било намерено. "Предстои да заложим правните отношения и се надяваме занапред да продължим сътрудничеството във военнотехническата област между двете държави", добави той.
През годините най-ожесточени спорове между двете страни се разгоряха по повод производството на автоматите "Калашников". У нас те се произвеждат в "Арсенал" Казанлък. Родни експерти твърдят, че руският лиценз е изтекъл още през 70-те години, а оръжията били значително модернизирани и се превърнали в нов продукт. Последните претенции на Русия бяха да получава част от печалбата от продажбите на това оръжие както текущи, така и със задна дата. Напрежението се засили, след като се оказа, че нашите автомати са по-евтини и затова навлизат на пазари, където руският военнопромишлен комплекс имаше водещи позиции...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.