ТОРС бил биологично оръжие  

08 октомври, 2008

ТОРС се появи в Южен Китай през 2002 г., вземайки над 350 жертви само на територията на "Поднебесната империя", и причини големи икономически щети, най-вече заради резкия спад на туристическите резерваци. Първоначално власите в Пекин се опитаха да омаловажат опасността от заболяването, което в последствие коства постовете на кмета на града и на министъра на здравеопазването.
В истински антикитайски протест се превърна днешното заседание на парламента в Тайпе, след като част от тайванските депутати се появиха на него носейки медицински маски и плакати с черепи и кости, съобщи агенция Ройтерс. Причината за гнева на народните представители станаха показанията на на ръководителя на Националното бюро за сигурност Цай Чао-минг, който пред една от парламентарните комисии обвини Пекин в предизвикване на епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) преди шест години.
През 2003 г. имаше много жертви и пострадали от ТОРС, а Китай криеше точния брой на пациентите и по този начин предизвика паника в сърцата на хората. По това време имахме информация от вътрешен човек, че ТОРС е биологическо оръжие, се казва в изявление на бюрото за сигурност, цитирано от Ройтерс.
Пред парламентарната комисия Цай Чао-минг заявил, че вирусът на ТОРС се е превърнал във "формула за биологическо оръжие" в Китай, както и че подопечната му служба ще продължи да следи ситуацията от близо.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.