Кадафи ще купи оръжие за 2 милиарда долара от Русия  

21 октомври, 2008

Договорите се очакват по време на визитата на либийския лидер в Москва в края на месеца
Сделка за доставки на руско оръжие за Либия на стойност над два милиарда долара може да бъде сключена в хода на посещението на лидера на страната Муамар Кадафи, който ще бъде в Москва в края на октомври, предаде „Нюз.ру“. Цитиран е източник от военнопромишления комплекс на Руската федерация.
За последен път Кадафи е бил в Москва през 1985 г. Но руските интереси в Либия вече се сблъскаха с тези на Париж, а списъкът на конкурентите расте, допълва източникът пред изданието. Либия се интересува от закупуването на руски съвременни зенитни ракетни системи С-300ПМУ2 „Фаворит“, двадесет зенитноракетни системи „Тор-М1“, а също така и от зенитноракетни комплекси „Бук-М1-2“. Освен това Триполи иска да получи две ескадрили изтребители - едната от „МиГ-29СМТ“, а другата „Су-30МК“, шест учебно-бойни самолета „Як-130“, няколко десетки вертолета „Ми-17“, „Ми-35“ и „Ка-52“. В списъка са и около 50 танка „Т-90С“, дизелово-електрическа подводница 636, ракетни системи „Град“и друго въоръжение.
Сега 90% от либийското въоръжение е съветско производство. В периода 1981-1985 г. Съветският съюз е доставил на Либия военна продукция на стойност 4,6 милиарда долара. На въоръжение в либийската армия има 4000 съветски танка, голямо количество зенитноракетни комплекси, военноморска техника и друго въоръжение. „Редица договори вече са подписани, а други практически са подготвени“, обобщава неназованият служител на руския ВПК. Той е пояснил, че Либия е поискала да бъде приета финансовата схема, приложена към Алжир, съгласно която Москва опрощава дълга на страната, а тя в замяна купува от Русия оръжие и бойна техника за сума, равна на дълга. Според оценки на експерти либийският дълг се равняваше на 4,5 милиарда долара.
Пробивът в руско-либийските отношения бе извършен през 2008 г., когато бившият руски президент Владимир Путин посети Триполи, след което дългът на Либия към Москва от 4,6 милиарда долара беше опростен в замяна на нови договори с Русия.
Сблъсък на интереси
Интересите на Москва в Либия се кръстосват с тези на Париж, Лондон и Рим, смята председателят на Института за Близкия изток Евгений Сатановски. Франция е подписала меморандум с Либия за продажбата до 18 изтребителя „Рафал“ за сумата от 2,2 милиарда евро. Засега сделката не е сключена, затова шансовете за руските самолети не са по-малки от тези на френските машини, отбелязва експертът от Центъра за анализ, стратегии и технологии Константин Макиенко. Правителството на САЩ пък подписа с Триполи през януари 2008 г. споразумение за сътрудничество в областта на науката и технологиите. Това бе първото двустранно споразумение след възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни през 2004 г.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.