The dark side: Простреляха второ дете в Ямбол за седмица  

15 октомври, 2006

Стрелецът твърди, че целел птички от терасата и не видял момчето 13-годишният Васил Йорданов улучен във врата с въздушна пушка

Второ дете бе простреляно в Ямбол за седмица. След като в понеделник съученик гръмна в лицето третокласничката Ива Щерева, в петък привечер 13-годишният Васил Йорданов бе прострелян във врата с въздушна пушка. Момчето вървяло в междублоковото пространство в жилищния комплекс "Георги Бенковски", когато сачма пробила трахеята му. Детето веднага изтичало при майка си и тя викнала полиция. Васил е закаран в болница и няма опасност за живота му, казаха лекарите.
Ченгетата пък започнали незабавно разпити в квартала. Малко преди полунощ открили стрелеца - 24-годишния Людмил, който признал, че стрелял от терасата си на седмия етаж с въздушна пушка. Твърдял, че целел птички и не видял детето долу. Людмил е задържан за 24 часа.
Васил е третото от шестте деца в бедно циганско семейство. В петък 13-и той ровел в контейнерите за боклук до блок 9, да търси вторични суровини. Като прегледал казаните, тръгнал през тревата зад блока към дома си - опустошения цигански блок 20 на "Райна княгиня", където живеят най-бедните цигани на Ямбол. По неговия разказ първо усетил болка в рамото, след което се обърнал и бил улучен със съчма в гърлото. Момчето не видяло кой е стрелял, но помислило, че го целят нарочно.
Като видели окървавеното дете пък разярените цигани тръгнали да търсят стрелеца. Близо 200 от тях вечерта обикаляха около блок 9, хвърляха камъни и крещяха "смърт за смърт", твърдят съседи. "Един от циганите ми крещеше, че ще ме заколи и ще ми извади червата", обясни млад мъж, който категорично отказа да си каже името или да бъде сниман. Според него това се случва всеки път, когато стане инцидент с циганче. Заради това хората, които са принудени да живеят в близост до циганската махала са си изработили защитна реакция за такива случаи - нищо да не са видели и нищо да не са чули. Часове след инцидента в квартала повтаряха, че не знаят нищо. Никой от съседите не спомена и кой е стрелеца, за да го предпазят от циганска вендета.
13- годишният Васил пък вече е опериран, сачмата е извадена от трахеята му и е в стабилно състояние, каза за "Монитор" дежурният лекар в хирургично отделение д-р Рунков. Той беше категоричен, че друго нараняване детето няма.
Циганите около блок 20 обаче са словоохотливи за инцидента. Всички крещят въпроса защо стрелят по децата им. "Това е умишлена стрелба, опит за убийство, има и двама свидетели", "компетентно" обяснява млад циганин, който явно е запознат от някого с правната терминология. Никой не споменава, че 4 дни по-рано бе простреляно друго дете, което не е циганче. Мургавите просто натякват, че инцидентът е заради това, че Васил е от техните деца.
Бащата на простреляното момче Йордан Йорданов притеснен обяснява, че е научил за инцидента вечерта, когато се прибрал от работа, която си намерил за деня.
"Как е възможно подобно нещо, всеки е създаден да живее, за да може да порасне, да си вземе хляба в ръцете. Защо са му причинили болка, какво лошо им е направил", говори през сълзи бащата.
Васил е кротко дете, но бил принуден да ровят в кофите, защото родителите са безработни чакат само социални помощи, твърдят в махалата. Момчето обаче не ходи на училище. Учил до втори клас, после го спрели. Баща му твърди, че го направили заради липсата на пари за дрехи и учебници. Майка му Руска е неграмотна, тя дори не може да обясни какво точно се е случило в петък вечерта. Когато детето се върнало вкъщи съседки я напътили какво да прави и къде да се обади. В ръцете си тя стиска най-малкото дете - бебе на година и половина, което подсмърча.
"Ако го знаем кой го е застрелял, ще го убием, аз лично ще се разправя с него, на място ще го убия, разярено крещи една от съседките, която започва да си измисля, че и по дъщеря й било гърмяно преди дни около същия блок.
Тепърва полицията ще изяснява дали стрелбата с въздушната пушка е била случайна или стрелецът е целил детето.
Миналото лято пак в същия жилищен комплекс бивш военен простреля с въздушна пушка 15-годишно момче, защото децата вдигали врява пред блока. Няколко часа след инцидента почина 18-годишен приятел на простреляното момче, който е бил заедно с него по време на стрелбата, но медицинската експертиза не успя да докаже връзка между смъртта на момчето и инцидента.
Неадекватното боравене с оръжие вече се превръща в заплаха за децата от този квартал на град Ямбол, известен като офицерския, защото в него живееха предимно военни, когато в града имаше работещи военни поделения.
ДИАНА ИВАНОВА
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.