Как да си купим газов пищов без документи  

04 октомври, 2006

Ученик с пищов - за самозащита
Деветокласник бе спипан с револвер в чантата. Отначало учители и съученици на 16-годишния Цецо помисили, че оръжието е бойно, но то се оказало газово. Случката се разиграла около 11 ч вчера в Професионалната гимназия “Н. Й. Вапцаров”. “Нося пистолета за защита”, оправдал се Цецо.


Бащи въоръжават децата с пищови
Скенери и камери пазят школата, учениците влизат с магнитни карти
Родители започнаха да въоръжават децата си с пистолети и спрейове. Ден след като деветокласник от София бе спипан с газов пищов, в Пловдив гръмна подобен случай. Шестокласник запасал същото оръжие, подарък от баща му. Полицията няколко дни мълча за случая. Той се разигра в арменското училище в Стария град. Служителка от фирма "Общинска охрана" забелязала, че тийнейджърът размахва пред съучениците си оръжието. При разпита тийнейджърът обяснил, че пистолетът му е за самозащита, ако се наложи.
Родители са в паника от новата мода. Те искат в школата да се сложат скенери и камери.
В Благоевград пък ученици влизат в школото си само с магнитни карти.


Газови пистолети се намират лесно
Въпреки че продажбата на газово оръжие на непълнолетни е изрично забранена, всеки може да си купи газов пистолет в България, признават оръжейни търговци. Ако непълнолетен иска това, дори не е нужно да ходи в оръжейния магазин, разказват продавачите. Газовият пистолет не подлежи на някакъв особен режим. Той се препродава между тийнейджърите като всяка друга вещ. У нас ги има вече почти навсякъде, не само в магазини, а и по пазари. Когато пък пълнолетен реши да си купи газов пистолет от магазин, продавачът записва трите имена, ЕГН-то на купувача, модела на оръжието и марката и длъжен да пази тази информация за проверка.


Журналист от Дарик купи газов пистолет без документи
Газови и въздушни пистолети се продават съвсем свободно без документи в заложни къщи в София, показа репортерска проверка на Дарик радио.
Според закона при закупуването на такова оръжие продавача е длъжен да издаде документ със серийния номер на пистолета и да запише данните на новия собственик.
Криминалният репортер на Дарик Ники Христов обаче успя да купи оръжието без да му искат лична карта, а вместо документ с номера на пистолета получи касова бележка, според която си е купил техника.
Дарик радио ще сигнализира за нарушението компетентните органи.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.