The dark side: Нелепо започна ловният сезон в Габрово  

01 октомври, 2006

Само 24 часа след откриването на новия ловен сезон равносметката в Габровско е „черна” – един ловец е тежко прострелян, а друг си изгуби пушката на път за ловния излет.
Към 13 часа днес по време на лов в района на тревненското село Белица е прострелян тежко 36-годишен мъж. Ловецът е откаран в габровската болница, където установили, че една от сачмите е попаднала в гръдната му кост, а други две – в таза. Състоянието му е нестабилно и има опасност за живота му, прогнозират лекарите.
Нелепият инцидент е станал по време на лов на диво прасе. Макар и простреляно, животното успяло да побегне. При търсенето му 36-годишният ловец го приближил и точно тогава друг ловец, 70-годишен член на същата дружинка, стрелял повторно. Този път сачмите попаднали не в прасето, а в тялото на колегата му. По-късно, само на два метра от пострадалия, открили и мъртвото животно.
Разследването продължава и тепърва ще се стане ясно кой къде е сгрешил. По всичко личи обаче, че нелепият инцидент е вследствие на непредпазливост и липсва каквато и да било умисъл, коментират запознати със случая.
Вчера в габровско стана друг инцидент с ловец – 54-годишен габровец си изгуби пушката по пътя към от Габрово към с. Горна Росица. В залисията преди лова мъжът я забравил на задния капак на колата и потеглил. Колкото и да я търсил после злополучният авджия, гладкоцевната му успоредка „Збрьовка” сякаш била потънала в дън земя.
Габровската полиция била уведомена за случилото се веднага и сега по случая тече проверка.
Подобни инциденти попадат в обсега и се санкционират по реда на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите, уточниха полицаи.

Ружа Любенова
BgNewsroom


Авджия простреля с бренеке младеж на “свинския лов”
Версията му е, че паднал и пушката сама гръмнала, според ранения го целили нарочно

По врема на първия “свинския лов” за годината, в Шуменско при нелеп инцидент авджия простреля с бренеке 18-годишен ром от село Жилино. Една от версиите, е че момчето било в гората да бере билки. За късмет 50-годишният ловец от Нови Пазар го уцелил в ръката. Няма опасност за живота на простреляния, казаха от ОДП-Шумен. По случая е образувано дознание. Според рома той бил прострелян от 20 метра, което е малко вероятно. Бренекето, което става и за лов на мечки, пробива дупка, колкото човешки юмрук, а момчето се отървало само с рана на ръката, няма дори засегната кост. Веднага ловът е бил прекратен. Авджиите сами откарали ранения в болницата в Нови Пазар, от там с линейка до Шумен. Инцидентът станал около 15 ч. в неделя в землището на село Жилино. Според една от версиите дружинката била на пусия, когато от съседен храст се чуло шумолене. Без да види целта ловецът стрелял. Раненият се казва Николай Асенов Стоянов. Не е спазено основното правило при лова - целта да бъде ясна и видима. Вероятно става въпрос за нево
лна грешка, предполагат полицаи.
Според ловджии обаче преди прострелването е имало скандал между две ромски момчета, които отивали пеш към с. Стоян Михайловски и решили да минат през гората. Първият пост на ловната дружинка стоял преди гората и предупредил младежите да не влизат, защото има лов. Скарали се. Вчера от болничното легло в ортопедия на шуменската болница Николай разказваше, че човекът на пътя ги видял и викнал “Цигани не влизайте, защото ще ви гръмна.” Николай и приятелят му, който се казвал Чочи, не го послушали. Тогава той вдигнал пушката и ги прострелял от 20 метра. Според шефа на ловната дружинка Христо Горчев, която се води към село Стоян Михайловски, мъжете на пътя били първият пост на пусията. Тяхната задача била да не влизат външни хора в гората. Ловджията, който прострелял момчето, се казва Иван Пенев. Той бил на третата пусия. Версията на стрелеца пред полицията е, че не бил заключил спусъка на пушката си. Бягайки се препънал, паднал и произвел неволния изстрел. Според негови колеги Пенев, макар че е на 50 г., бил млад
авджия. Имал билет от 3-4 г. и за първи път отивал на лов за прасета. Според полицаи разстоянието, от което е стреляно, е 63 метра.
Антония Митева
pozvanete.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.