В половин Македония продават калашници  

04 октомври, 2006

Пистолети за по 180 евро, Калашников за 500 евро, ръчни гранати за 15 до 20 евро са най-ниските цени, на които на черния пазар в Македония се продава оръжието, събрано при разоръжаването през 2001 г. и 2003 г., за което държавата и чужденците похарчиха близо 1 млн. евро, пише печатът в Скопие.
Оръжие се продава в почти всички села в бившите кризисни райони в Скопско, Тетовско, Кумановско и Гостиварско. Дилърите се хвалят, че бизнесът им върви добре. "Автоматите Калашников са от 500 до 800 евро. Най-евтини са тези от Китай и Албания. Най-скъпи са сръбските. Тях най-много ги търсят", казва дилър от Липково. Ръчните гранати той продава за 15-20 евро.
Пистолетите струват от 180 до 350 евро. Най-скъп е известният "ТТ". За него на черно се плаща по 400 евро. Патроните са на цена от половин евро. През лятото, когато е сезонът на сватбите, цената им скача двойно. На терена се оказва, че оръжие има и в Струга и Дебър, но по-малко. Пистолети и въздушни пушки има в хората в Прилеп, Щип, Гевгели, Струмица. Дилърите показват оръжието, което продават, но се снимат само с маска на лицето.
"Най-много се търгува с оръжието от 2001 г. Има обаче и контрабанда. Има открита линия за контрабанда от Косово, през нелегални пунктове на границата от Прешево и Витина от косовска страна през Лояне, Радуша, Брест и Танушевци в Македония. Овчарите в Шар планина имат поне по един Калашников", казват запознати.
В Македония около 330 000 души притежават различни видове оръжие. Половината от този арсенал е незаконен. Според полицията бройката е по-малко и се движи от 50 000 до 100 000 граждани.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.