Жива мишена на изплащане  

28 октомври, 2006

До какво водят безумните екперименти на законодателите

Един застрелян човек. Двама виновни полицаи. Eдиният от тях доказан извършител на убийство. Oсъдителни присъди. Наложеното наказание - 2100 лева. Кой според вас е в основата на подобно безумие? Забравете мантрата за калпавата съдебната система. Този път истинските виновници се намират в парламента.

Вчера Пловдиския военен съд "осъди" двамата полицаи, които причиниха смъртта на 68-годишния Георги Божанов от Велинград. Те ще трябва да заплатят глоба от общо 2100 лева. Инциденът стана в края на юли, когато бившият вече служител на реда Стоян Пачалов тренирал стрелковите си умения заедно със своя колегата Росен Овчаров, край велинградското село Дорково.
Съдът призна за виновен Пачалов в обвинението по причиняване на смърт по немарливост и го наказа с глоба от 1500 лева, а Овчаров за немарливо боравене с огнестрелно оръжие (глоба от 600 лева). Военните съдии обаче бяха принудени да заменят наказателната отговорност с административна (глоба), тъй като през юли все още бе в сила старата редакция на чл.78а от Наказателния кодекс. Според тогавашният текст всеки, който извърши умишлено престъпление, за което е предвидено лишаване от свобода до три години, или престъпление по непредпазливост, за което е предвиден затвор до пет години, трябва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложена глоба до хиляда лева.
Член 78а присъства в Наказателния кодекс от началото на 80-те години на миналия век и има за цел бързо раздаване на правосъдие и се
използва най-често при шофьорите, заловени да управляват автомобил пияни.
Tекстът стана проблемен с влизането в сила на новия Наказателно-процесуален кодекс през април 2006 година. Тогава депутатите решиха да разширят приложимото му поле. Списъкът с престъпления, които могат да бъдат наказани с глоба, стана двойно по-дълъг. В него попаднаха, освен действията извършени от двамата полицай и куп друг тежки деяния (катастрофи, нанасяне на телесна повреда и т.н.).
Няколко месеца по-късно народните представители се усетиха, че автоматичното му прилагане (каквото законът изисква) може да доведе до фрапиращи случаи и в края на лятото го "поправиха", като изключиха възможмността чл.78а да се използва, когато в резултат от престъплението е настъпила тежка телесна повреда или смърт.
Никой не знае, колко точно убийци, като тези на Божинов ще се разминат с глоба (до 1000 лева) заради законодателните експерименти на депутатите. Със сигурност сред тях ще бъдат всички шофьори, блъснали пешеходец или предизвикали тежка катастрофа това лято.
Сред тях ще бъдат голяма част от заловените през лятото побойници, сводници, автори на грабежи, корумпирани служители. Сред тях може да бъдат дори и подсъдими по ключови и популярни дела.
Казват, че наказанието се налага с цел да поправи и превъзпита осъденият и да въздейства върху развитието на другите членове на обществото. Това, което обществото може да научи от присъдата на Пачалов е едно - че жива мишена днес струва 1500 лева. Сума, която може да се изплати и с потребителски кредит.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.