Първа българска фирма сключи договор с НАТО  

20 октомври, 2006

България вече може да се похвали, че има фирма от частния бранш, която сключи договор с НАТО. Става дума за "Глобал Консултинг", която пое ангажимент да проектира комуникационно-информационни системи, да разработва софтуер и база данни за алианса. Контрактът е подписан с агенцията на НАТО за командване, контрол и комуникации и по него вече се работи.

Агенцията играе ролята на банка за фирми, които да работят за НАТО. За да се включи в списъка обаче, всяка фирма минава през три равнища на проучване. Проверката трае около 11 месеца, обясниха от "Глобал".

Първоначално компанията трябва да докаже какви поръчки има и кои са възложителите. В случая с "Глобал" това са най-често държавни институции, сред които и Министерството на отбраната. След това фирмата трябва да покаже по какъв начин е реализирала проектите си. На последното равнище два контролни органа от НАТО и проверяват на място как стоят нещата. В случая за "Глобал" са гарантирали, че си върши добре работата и от МО, и от Министерството на икономиката и енергетиката.

Виктория Пенкова
"Дума" 18 октомври 2006


България направи пробив с нова технология в НАТО

Нови вид броня, разработена от Българската академия на науките, успя да защити натовски хеликоптери от ръчни гранатомети. Проведените на 10 октомври тестове са показали 80% защита на машините. Това съобщиха в четвъртък от НАТО. "Участниците видяха, че само един на девет изстрела експлодира", заяви директорът на дирекция "Политика на въоръженията" към българското военно министерство полк. Николай Янков, цитиран от пресслужбата на алианса. По разработването на бронята, която комбинация от титан, специален гел и електричество, се работи от две години. В тях специалистите са успели да съчетаят титановата здравина с тежестта на морската пяна. Относителното им тегло е 0.6, така че са дори по-леки от водата. Броните са конструирани, за да отнемат основната част от ударната му мощ на снаряда. След взрива тя е съсредоточена във високотемпературен сноп с голяма пробивност. Броните поглъщат именно този сноп.

Проектът е финансиран от НАТО като част от програмата за борба с тероризма. Според военни с пробива с новата технология България е успяла да изпревари конкурентите си - Гърция и Полша, които са правили паралелни опити. Оценката на българската страна е, че бронята, която е изключително лека, ще донесе милиарди евро печалба, тъй като може да се прилага при бронирани автомобили, самолети и кораби. Разработването на бронята се финансира от средствата за инвестиции на алианса. Регламентът в НАТО обаче предвиждал след внедряването на новата технология тя да е достъпна до страните членки безплатно. Учени обаче смятат, че истинската печалба от откритието ще натрупа компанията, която ще прави модернизацията на хеликоптерите с новата защита. Засега не е ясно и дали ще има ползи за българската наука, ако технологията бъде приложена в други производства. Причината е, че с напредването на проекта информацията по него е била засекретена.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.