Британци ще ловят терористи с мухи-роботи  

10 октомври, 2006

Британски учени работят над създаването на ново шпионско оръжие - муха-робот, която ще може да разузнава вражески позиции, да търси терористи или жертви на природни бедствия, съобщи в. "Скотсмън".
Ръководителят на проекта доктор Рафал Збиковски посочи, че до десет години първите мухи-роботи ще забръмчат над лабораторията му. Вече е направен опитен образец, който засега не може да лети, но успешно имитира махането на крилата на муха по време на полет. Доктор Збиковски съобщи, че миниатюрните механични насекоми ще могат да работят в ограничени пространства в здания, на стълбищни площадки, в тунели или пещери. Те ще помагат да се определи местоположението на терористи или да бъдат намерени жертви на земетресения и други стихийни бедствия.
Американските военни, които частично финансират проекта, се надяват, че с помощта на мухи-роботи ще могат да се пренасят малки количества взривни вещества. Така с подобно оръжие ще могат да се унищожават ключови компютри, без да се бомбардира пространството около тях.
Устройствата ще се захранват с електричество и в значителна степен ще действат автономно. Това ще позволи на цели рояци мухи-роботи да действат в ограничени пространства без да бъдат забелязани.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.