Кой всъщност е създал автомата "Калашников"  

01 октомври, 2006

Терминът “автомат” е въведен още през 20-те години от забележителния руски конструктор Владимир Фьодоров, но разработката му има незавидна съдба. Новият клас оръжие се появява след изобретяването на т.нар. междинен патрон, който по големина заема мястото между използваните дотогава леки пистолетни и тежки карабинни патрони. Приоритетът за масово внедряване на това оръжие в армията принадлежи на Германия. Първи е Maschinenpistole 43 (MP43), следван от Maschinenpistole 44 (MP44), за да добие окончателния си вид и име (фюрерът не харесвал названието автоматичен пистолет в Sturmgewehr (щурмова винтовка) 44 (StG44). Тези автомати поставят началото на нова епоха в стрелковото пехотинско оръжие като венец от многочислените експериментални работи в много държави. Германският патрон 7.92х33, разработен през 1943 г., става праобраз на съветския 7.62х39, внедрен заедно с АК-47 в армията през 1949 г. Според руски оръжейни любители първоначалната разработка АК-46 била много близка до StG44.

Първите идеи за автомати MP43 известният оръжейник Хуго Шмайзер разработва още в опитния образец от 1938 г. Масовото производство започва през 1943 година, следващата година оръжието е нареченощурмова винтовка, което по-точно определяло функциите му. До 1956 това е оръжието на военната полиция в ГДР, а през 1945-50 с него са въоръжени въздушнодесантните части на югославската армия.
Най-голямата видима разлика при разглобяването между немския и съветския автомат е, че при първия надолу се сваля ръкохватката със спусъка, при втория се сваля капакът отгоре. Сред твърде коментираните е оригиналността на ударно-спусковия механизъм на "Калашников". Оръжейни любители проследяват развитието му, което преминава през винтовката на чеха Холек и карабината на американеца Гаранд. А за първоизточник сочат механизъм от началото на миналия век, патентован от Джон Браунинг и реализиран в първото му ловно самозарядно гладкостволно оръжие “Браунинг авто-5” през 1903 г.

Паралелите могат да продължат много, но поставят някои интересни въпроси, като например за липсата на патент досега за АК-47. Кои са оригиналните, кои са заимстваните детайли? А дали изобщо днес може да бъде патентован като едно единно цяло? Поне по външен вид отговорът явно е не, приоритетът е на германската щурмова винтовка. Ясно е обаче, че край на дебата едва ли може да се сложи днес поради многото финансови и политически интереси.

Чавдар Стефанов
dnevnik.bg

"АК47 vs Stg43", заедно с ред други руски оръжия, приличащи на други европейски, е една от най-коментираните теми в руската оръжейна литература, а откакто го има, и в Нета. Няма руски оръжеен форум, в който да не е тълкувана надълго и нашироко (някъде и и надълбоко) от знаещи и не-толкова знаещи братушки. Даже вече почти не й се обръща внимание, заради прекалено многото изписани книжни и сайбър-страници, в които споровете и твърденията, на моменти наподобяват споровете по философския въпрос за яйцето и кокошката, особено като се има предвид, че СССР не е признавал европейските патентни ограничения.
Апропо, по подобен начин стоят и взаимоотношенията между пистолета на Макаров и първообразът му Walther PP.
Отбелязвам горната статия, защото у нас до неотдавна (пък и все още) темата се коментира твърде едностранчиво.

__________

Русия поднови обвиненията за "Калашников"


Русия понася загуби в размер на милиарди долари годишно от фалшивото производство в България на автомата "Калашников", заяви руският военен министър Сергей Иванов, цитиран от РИА "Новости".
"Трябва да заемем по-твърди позиции, за да защитим правото на интелектуална собственост", подчерта Иванов. Според него годишните нелегални продажби на нелицензирани леки оръжия на международния пазар възлизат на 2 млрд. долара, като 80-90% от този обем се дължат на фалшиви и нелицензирани автомати "Калашников". Представители на руската оръжейна индустрия посочиха, че България има право да произвежда лицензни "Калашников" само за нуждите на собствената си армия, но не и да ги изнася. Според тях лицензът е изтекъл след разпада на СССР, но България е продължила да произвежда, изнася и модифицира автоматите без да плаща.
Българският завод "Арсенал" произвежда 15 различни свои варианта на АК-47.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.