Даряваме на Афганистан оръжие за $7.4 млн.  

01 февруари, 2007

България ще дари на Афганистан патрони, минохвъргачки и бинокли за 7.840 млн. долара, предвижда одобреният от правителството проект на споразумение за безвъзмездно предоставяне на въоръжение и бойни припаси между България и Афганистан.

Безвъзмездната помощ бе поискана от министъра на отбраната на Афганистан от страните-членки на НАТО в подкрепа на оборудването на афганистанската армия. Дарението е част от българския принос за възстановяване на държавата, като министерството на отбраната води предварителни разговори с Канада за транспортиране на боеприпасите.

Повишаването на степента на сигурност в Афганистан е свързано както с осъществяването на операцията ISAF, така и с възможността Афганистанската национална армия да оперира самостоятелно или съвместно с коалиционните сили.

Със споразумението се създава необходимата правно-нормативна база за оказване на помощ на афганистанските въоръжени сили, като се регламентират правата и задълженията на двете страни при предоставяне на дарението.

Правителството упълномощи министъра на отбраната Веселин Близнаков да подпише споразумението, след което то ще бъде предложено за ратификация от Народното събрание.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.