Путин: Ще отвърнем подобаващо на ракетния щит  

08 февруари, 2007

В годишната си пресконференция за чуждестранни и руски журналисти в четвъртък руският президент Владимир Путин заяви, че страната му няма да остави без последици изграждането на американския противоракетен щит в натовските страни от Източна Европа. Това има пряко отношение към нас и ще предизвика "асиметричен, но във висша степен ефективен" отговор. Засега е известно, че инсталации на щита може да има в Полша и Чехия.

"Специалистите ни не смятат, че системата (...) е предназначена за предстоящи заплахи от Иран или от някакви терористи. Какви терористи? Да не би те да имат балистично оръжие? Освен това са ни добре известни траекториите на ракетите, които може да излетят от иранска територия. Затова подобни аргументи ни се струват несъстоятелни", каза президентът.

Путин предупреди също да не се разширява НАТО на изток, включително и към Финландия. "Знаете как се отнасяме към разширяването на военно-политическите блокове и най-вече на Северноатлантическия алианс. Не смятаме, че това ще засили сигурността в света. Приближаването на военна инфраструктура за сметка на финландска територия към руските граници няма да помогне на подобряването на отношенията между двете държави", заяви Путин.

Въпросът за руската военна стратегия изникна и в края на продължилата над три часа и половина пресконференция. Путин бе запитан какво място отрежда на православието в бъдещето на страната и каква е стратегията в ядрения отрасъл. Президентът обаче изненадващо обедини двете теми: "Те са тясно свързани помежду си, защото традиционното вероизповедание на Русия и ядреният й щит са съставките, които укрепват руската държавност и създават нужните предпоставки за осигуряване на вътрешната и външната безопасност на страната. От това може да се направи ясен извод как държавата трябва да се отнася днес и в бъдеще и към едното, и към другото."
...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.