Българинът се въоръжава  

19 февруари, 2007

Българинът се въоръжава. Причината не е наближаваща война. Пищови се купуват, защото е модерно. Оръжията са символ на престиж. Все по-често мъжете хващат гората. И се фукат с ловни трофеи Колко българи са въоръжени към днешна дата е трудно да се каже. Не защото полицията не разполага с такава статистика, а защото газовите пистолети например се продават свободно. Достатъчно е да имаш лична карта и навършени 18 години. Точно затова никой не знае колко нашенци притежават такива оръжия. По-голяма част от хората в страната обаче имат ловно оръжие. Към края на миналата година ловците в България са около 110 000.
Законът дава право и на оръжие за самоохрана, но малка част от българите се сдобиват с такова разрешително.


Богатите препасват “Глок” и “Берета”

"Глок" и "Берета" са двете марки пистолети, които са сред предпочитаните от богатите бизнесмени и хората с възможности, които имат законно оръжие. Това сочат наблюдения на експерти на оръжейния пазар. Глокът е предпочитан, защото е по-лек и е прецизен при стрелба. Пистолетите с тази марка са на въоръжение в спецчастите в Европа, САЩ и Израел. Подобно оръжие като "Глок 17" обаче не е по-джоба на средностатистическия българин, защото цената му е 1050 лв., казват търговците. Ако изберете "Берета" от модела FS92, ще трябва да броите 1600 лв. Много хора се ориентират и към револверите. Те обаче са по-опасни, защото нямат предпазители, обясняват експерти.
Частните охранителни фирми, за които пистолетите са средство на труда, предпочитат по-евтините марки. Гардовете са въоръжени с "Макаров" и "ЧЗ", тъй като те са по-достъпни.
Българският "Макаров" е с цена 205 лв., показа проверка на "Стандарт".
Ловците също се познават по оръжията. Тези от по-старата генерация имат руско и чешко ловно оръжие. Най-често то е от марката ИЖ и ЧЗ. По-модерните пушкала от марките "Щаер", "Манлихер" и "Берета" са предпочитани от младите авджии, които са и по-напористи. Те обаче могат да достигнат цени до 5000 лв. Някои от авджиите имат по две и повече пушки. Други пък не могат да си позволят да си купят оръжие и ходят по горите заради емоцията от лова.
Във всички случаи обаче контролът за издаването на разрешителни е много строг, казва шефът на служба КОС в националната полиция главен инспектор Божидар Василев. Той уточни, че собствениците и на ловното, и на бойното оръжие задължително трябва да го представят за преглед в полицията на всеки 3 години.
Наред със законните пушки и пищови много българи пазят по мазета и тавани и пушкала от войните. Много често при акции полицаите ни попадат на оръжия от двете световни войни, Сръбско-българската и Балканската и други. В повечето случаи това са оръжия, едва ли не придобити "по наследство". Пазел ги е прадядото на Иван Иванов например. При акции полицаите ни са откривали пушки "Манлихер", пистолети "Парабелум", "Люгер" и др. Откривани са и оръжия от марки, които изобщо не са известни в България. Това оръжие е незаконно и то не може да се узакони, категоричен е Божидар Василев.
752 броя незаконно притежавано оръжие е иззето през 2006 г., сочи годишният отчет на полицията. Конфискувани са 177 пистолета, 309 пушки, 4 автомата и 167 самоделно направени оръжия. Отказано е издаването на разрешение за носене на оръжие на близо 2000 души.
Илиана Радева

Грабят турски газови оръжия

Най-търсеното оръжие у нас се оказаха турските газови пистолети. Причината е, че са евтини и лесно достъпни, освен това на пръв поглед изглеждат съвсем като истински, твърдят експерти. Револверите вървят по 25 до 100 лв. Най-разпространените марки са "Блоу" и "Волтран". Млади момчета влизат в магазина, оглеждат, цената им харесва и купуват без много да се замислят, споделят търговци. Сред най-качествените газови пистолети се нареждат руските. Те са копия на "Макаров" и са много здрави, досущ като бойните. Цената им започва от 250 лв. нагоре. Германските въздушни също са на почит. Най-много се търсят вариациите на "Валтер". Сред въздушните оръжия най-достъпни са китайските пушки. Хората ги предпочитат, защото струват между 30 и 60 лв. От въздушните пистолети пък най-много продажби има на германските копия на "Барета", които излизат между 150 и 300 лв.
Александра Златинова

Забравят пушки в трамваи и кръчми

Спазвайте стриктно изискванията на закона за съхранение на оръжие, за да избегнете инциденти, съветва шефът на КОС в националната полиция Божидар Василев.
Ловците губят пушките си често по време на излет, показват анализите на специалистите. Понякога те си тръгват и ги забравят в гората. Друг път пък ги оставят в колите си и те стават лесна плячка на крадци. Не са редки случаите и на кражби на пушки, оставени във вили или селски къщи, които не се обитават постоянно. Има и случаи на забравени пушки дори в тролеи, трамваи и в кръчми. Пистолетите за самозащита пък трябва да са в кобур. Носите ли ги в чанти или куфарчета, или ги оставяте без надзор в колите си, те често ще стават плячка на крадци. В дома си е задължително да имате каса за съхранение на оръжието, която трябва да е закрепена за стената или пода. Никога не оставяйте пистолета на видно и достъпно място и го дръжте далеч от деца. Ловното и бойното оръжие може да оставите за съхранение и в РПУ, където то се води на отчет. Ако все пак загубите или ви откраднат оръжието, се обадете незабавно в полицията.

Мераклиите задължително на курс

Курсът за безопасно боравене с оръжие е задължителен за всеки, който иска да получи разрешително за пистолет. Такива курсове се провеждат от Академията на МВР, областните дирекции на полицията, Центъра за бойна подготовка и спорт на МВР, както и от лицензирани фирми. Едва когато завършите успешно курса, може да подадете документи в РПУ по постоянен адрес за разрешително за придобиване, носене, употреба и съхраняване на огнестрелно оръжие. В молбата трябва да посочите мотивирано защо ви е необходим пистолет. Трябват ви още свидетелство за съдимост, документ от Националната следствена служба, че срещу вас не е започнало дело за умишлено престъпление от общ характер, медицинско свидетелство, че не страдате от психически заболявания.
Ако получите разрешение, в срок до 3 месеца може да се сдобиете с пистолет. Купеното оръжие обаче задължително в срок до 7 дни се предоставя за регистрация и прострелване в полицията, където се пазят образци от гилзите и куршумите. При извършване на престъпление те се използват за сравнителен материал. Не го ли направите, носите наказателна отговорност.
Юридическите лица трябва да представят и документи за актуално състояние на фирмата. За ловците е задължително да носят и членска карта от дружеството, в което са, и заверен ловен билет за всяка година.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Българинът се въоръжава

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.