Мъжът трябва да познава пушката  

02 февруари, 2007

Аз съм последният набор, служил цели две години на ръба на две епохи (1988-1990). Въпреки това определено мисля, че всеки мъж трябва да може да си служи с оръжие. Това е наспроти на новото геополитическо мислене, което ние като държава в преход си представяме - сякаш войните ще свършат утре и ще настъпи епохата на вечния мир. Ние трябва да имаме армия. А нямаме. 20 или 40 хиляди души са нищо в сравнение с турската армия в европейската част на Турция. Никога пред турската държава не е стоял въпросът професионална или наборна армия - Турция е велика страна и винаги е имала огромна армия. Гърция прави същото - никога не е ставало въпрос гръцката армия да се намали или да остане с два самолета. И двете са страни от НАТО. Въпреки това често си правят военни номера след Кипърската криза. А ние сякаш живеем в друг, мирен Космос, и нямаме нужда от армия. Свършен факт, наздраве.
Вместо това запасняците (сега ги наричат резервисти, сякаш Европа трябва да звучи на латински у нас) са някаква идея за защита на отечеството. Не ми казвайте, че отечеството няма нужда от защита, това са византийски номера. Кое е излишното всяко момче на 18 да има познание за АК 47? Колко ще го заболи новото поколение, ако знае елементарни неща за въоръженията на съседите и как се стреля с пистолет? Глупци са тези, които си представят прекрасния нов свят и ние в него като островче на пацифисти, които пипат с два пръста нагорещено дуло и се гнусят. Всяка майка пожелава за момчето си никога да не пипне оръжие. Но непипащите оръжие хора са жертвите на оръжията най-често. Мъжете имат нужда от това кратко възпитание и обучение - това е част от мъжката идея и същност. Никой не ви говори това да е казарма от две години, никой не иска това да е тъпото военно обучение от соца, с тъпи командири и идеологически обусловен материал.
Някой ще каже, че войни не се печелят с автомат "Калашников" и каква ни е ползата. Ние не търсим полза от знанието да боравим с оръжие. А арабите печелят войната си срещу колоса САЩ наистина с един автомат "Калашников" и с доста лоши познания по експлозивите. Настоявам за военно обучение (на момчетата), защото в геополитиката е известен принципът на войнишкия порцион - за да стигне, трябва да остане. Нека това обучение да е излишно. Но нека го има. Един Аллах знае какво ни готви историята.

Мартин Карбовски

Зелено училище, а не калашници

Българинът отколе се слави като войник. Свалят му шапка за това, че пръв е измислил въздушната бомбардировка и не е губил битка на бойното поле. Известно е също, че от Освобождението не е печелил и война. Защото винаги са му тикали пушката в ръце и са го натиряли към нечий враг.
Съчувствие заслужава онзи, който твърди днес, че българинът е военолюбец. Нашенецът пее "Купи ми, мамо, топ" само като се напие и твори вицове за това, какво се прави, като падне атомна бомба. Какво да кажем днес, когато и най-заклетият ястреб в родината няма смислен отговор: от кого трябва да се браним - от съседите, от Русия, от Китай или примерно от КНДР? Нали и без това отделяме предостатъчно от залъка си за професионална натовска армия?
Затова идеята за военно обучение на учениците изглежда, меко казано, странна. Да има държавата бол пари - както казва Бай Ганьо, да ги плати за военни инструктори и за патрони. Ама няма. Странен изглежда и очакваният социален ефект от упражнението: съкратените военни да станат учители вместо инженери, предприемачи или чиновници. Синекурни местенца и сега дал Господ. Вместо да учим децата си да стрелят с калашник, по-добре да им платим за зелено училище или да им организираме шофьорски курсове. За мераклиите да стрелят има достатъчно стрелбища. Платени.
Божидар Димитров


В културната дискусия по-горе, естествено вземам страната на Мартин Карбовски и само едно ще кажа на журналиста Божидар Димитров - на възрастните не е съвсем ясно, но с тези компютърни игри (особено фърст-пърсън шутърите), нашите деца (военолюбци или не) доста напреднаха в стратегията и тактиката на оцеляването с оръжие в ръка.

Всъщност, Народното събрание вече гласува на второ четене текста от четвъртата поправка на Конституцията, касаещ професионализацията на армията. След двучасови дебати, текстът бе подкрепен от 222 депутати, четирима гласуваха против, а един се въздържа. Със 190 гласа „за“, 37 „против“ и един въздържал се бе прието подготовката на гражданите за защита на отечеството (наричано от опозицията "военно обучение") да се урежда със закон.

Изпрати публикацията по електронната поща


14 коментара: to “ Мъжът трябва да познава пушката

  • Анонимен
    06 февруари, 2007 11:41  

    Но за какво става дума! За нещо много просто-за отговорността!
    Днешните /пък и вчерашни/младежи могат и знаят много неща - езици, компютри, всички албуми на Азис,Преслава и Устата,работното време на чалгадискотеките, как се работи с плейъри,GSM-и,I-POD-и, и какво ли не още, ала не знаят и не могат едно-ДА ПОЕМАТ И НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ, нещо повече - не са научени, не предполагат НЯКОЙ ДА ИСКА ОТ ТЯХ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ!Даже се възмущават ,когато някой им потърси такава.А да познаваш пушката и да я носиш - си е огромна отговорност.Да не говорим да носиш отговорност за това, което можеш да направиш или предотвратиш с нея./всъщност всички глупости в нашата държава идват от хора незнаещи, неносили пушка, неслужили - справка:премиери, министри, депутати и вся остальная политическая сволочь!

  • Анонимен
    06 февруари, 2007 14:23  

    Те възрастните не искат да поемат отговорност, та младите ли? Пък и в кафенето е по-лесно отколкото в казармата.

  • Анонимен
    11 февруари, 2007 11:15  

    Ako става дума за оръжия аз съм жена и това не ми пречи да обичам оръжията и да мога да си служа с тях.Няколко пъти в живота ми оръжието ми е помагало в неприятни ситуации.Според мене един мъж трябва да може да си служи с оръжие даже за да защити себе си и семеиството си от злосторници и бандити,които благодарение на нашите управници са на свобода и вършат все по нагли престъпления.нека тези които прокламират отказ от оръжията се замислят добре върху това.

  • Анонимен
    15 февруари, 2007 14:39  

    Напълно подкрепям Карбовски, и с двете си ръце! За разлика от безсмисленият престой в казармата, който носеше вреди за всички - и данъкоплатци и войници, и военни, военното обучение трябва да е задължително, ако не искаме Нашите близки да бъдат избивани като агнета.
    Моите поздрави към адаша (Мартин) за точният изказ и изчерпателния анализ по проблема.

  • Анонимен
    15 февруари, 2007 16:11  

    Porednoto oligofrenopatriotichno mnenie i posledvalite go komentari!

    Navsqkyde i za vsichko trqbva da si PLASHTASH!!!Ako ne si si platil zdravnite osigurovki primerno,kato nishto moje da si umresh kato kuche,dokato reshat kakvo da te pravqt(ima takiva sluchai!!!)V skoro vreme i vyzduha shte nalojat s danyk.

    A da otidesh da se biesh i da umresh bez pari...v imeto na nqkakyv iztyrkan patriotizym i dumi kato rodina i otechestvo,koito sa napylno izprazneni ot sydyrjanie???

    Nqma kak da stane!!!

    Dyrjavata go osyzna mnogo byrzo i zapochna da si plashta.Q reznete parite na voennoslujeshtite koito sa na zadgranichni misii i se opitaite da gi nakarate da si riskuvat jivota samo v imeto na edin gol patriotizym...Kolko spored vas shte ostanat na slujba?

    Ne ot vseki myj stava voinik!Dobyr voinik v dneshnite usloviq oshte po-malko.Zatova na tezi,koito sa pripoznali sydbata si vyv voennata slujba trqbva da se PLASHTA mnogo dobre i da bydat osigureni ot...do!Ne da se prashtat na misii s oborudvane ot magazini za 1 lv.

    Statiqta na Karbowski moje da razplache ot umilenie nqkoj tynesht v nishteta voennoinvalid ili alkoholiziran rezervist,no ne i da vpechatli nqkoi profesionalist.

    Takiva vyprosi trqbva da se obsyjdat po syshtestvo i bez emocii!Nostalgiqta po edno minalo vreme s nishto ne pomaga za realnata ocenka na dneshnata obstanovka,kato tlaska fokusa v greshna posoka.

  • Анонимен
    15 февруари, 2007 18:34  

    Уж пледираш за разговор по същество и без емоции, а тук твоето изказване е не по темата и е най-емоционално...

    Става въпрос не да станат всички войници без пари, а младежите да бъдат подготвени, и на теория и на практика, да защитават най-вече себе си, а ако се наложи и Родината...

  • Анонимен
    16 февруари, 2007 22:19  

    Абе братя БЪЛГАРИпгледнете картата ивиште къде се намира БЪЛГАРИЯ и тогав правете младите хора пацифисти ил както там се наричат разните там педали около нас са само мюсюлмани света пяти е във война на верска основа

  • Анонимен
    19 февруари, 2007 05:24  

    Анонимни приятею писал на 15.02.2007. Ти който очевидно си писал на Латиница. Безмислено е да те убеждаваме в глупоста на изказаните от теб мисли. Самия факт че не използваш нашата писменост подсилва стократно тази безмисленост. България ТРЯБВА да има армия, Българина ТРЯБВА да познава оръжието и да умее да борави с него. Защото може би утре ще се наложи да ти спасиш жена си, дъщеря си или майка си от пасмина цигани или турци, прочие хора които за 17 години се убедихме че са недостижими за закона. И запомни, битките се печелят с ПАТРИОТИЗЪМ, не с пари. Това ни прави нас, Българите велики на бойното поле. А ти си жалък!

    Андрей Петров

  • Анонимен
    19 февруари, 2007 23:45  

    Андрей,на 15.02.2007 г.писах на латиница поради чисто технически причини.Пишеш с правописни грешки,а правиш забележка на мен-тъпо!

    Имането на армия и познаването и ползването на оръжие с цел самозащита са различни неща.

    Аз пиша от гледната точка на млад офицер,който по редица причини не е вече в редовете на армията.Мнението ми се базира на личен опит и впечателния.

    Да,България трябва да има армия!Но армия не от неграмотни и полуграмотни момчета предимно от малцинствата,а от добре подготвени и мотивирани професионални войници,окомплектовани със съвременно въоръжение и оборудване,на които може да се разчита във всяка една ситуация.

    За какви битки и за какви бойни полета говорите бе,хора?За кой век говорите въобще?Винаги остро ще се противопоставям на такива мнения,защото те са в основата на изпращането на първите мисии с неподходящо оборудване и такова от магазини за един лев.Защото голият патриотизъм съчетан с липса на ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ води до СМЪРТ,която би могла да бъде избегната.Недопустимо е две седмици след гибелта на първите жертви в Ирак един бивш началник на Генщаба да се изправи пред една от националните телевизии и без капка свян да заяви: "Не си укрепихме базата както трябва,защото местното население щеше да ни приеме за агресори."По-"патриотично",цинично и малоумно изказване от това-здраве му кажи!

    Оставете защитата на държавата и националните интереси на професионалните войници!Хората,които са припознали съдбата си в тази професия и се способни и мотивирани да си свършат работата както трябва.Не можеш да направиш войник от човек,който не желае и не става за тази работа.Времената са коренно различни-разберете го на-накрая!

    Самозащитата с използване на КНО е напълно различна и отделна тема!Като се има предвид и законите в държавата за използването на оръжие срещу нападател,пак не ми се връзва.

    Обучението за боравене с оръжие не трябва да е задължително!

  • Анонимен
    22 февруари, 2007 03:38  

    Абсолютно съм съгласен с ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ (бивш за съжаление) войник!

    АРМИЯТА, Оръжието и защитата на родината трябва да е в ръцете на ДОБРЕ ПЛАТЕНИ, ОБУЧЕНИ, УМНИ и СПОКОЙНИ и хладнокръвни хора.

    А не на баце Цеко от Далеко да му връчат калашника, да обикаля плаца, и да бръсне брадата на Ботев в почивката... А той наш баце Цеко е стар бабаит и патриот по принцип...
    Докато е на градус в хоремага...


    Колкото до изказванията на Карбовски за "печеленето" на войната, нека малко да извади статистики за съотношението убити американци в мисия и убити "insurgents" (както е модерно)...

    Да покаже съотношение (в долари) разбита американска бойна техника -> срещу
    РАЗБИТА инфраструктура на Ирак, Афганистан, Сърбия, и тн. и

    Да добави и бройка убити цивилни араби -> срещу хамериканци в СТЦ... само за последните 2 години...

    Така че войните в 21 век се печелят от техника, умения и знания...

    Патриотизъм е хубава думичка но мястото и е в литературата, не на бойното поле. (Я да видим колко "патриотични" са например Спецназ... много! ама повече са КИЛЪРИ!)

    (сори за истинските селяни... нямам нищо против тях... дядо ми е селянин)

  • Анонимен
    22 февруари, 2007 14:21  

    от това, което казва борко, че "война се печели с умения и знания" разбирам, че той подкрепя Карбовски, защото другия вариант - страха от оръжието не дава знания

  • Анонимен
    22 февруари, 2007 15:45  

    За БайБрадъра:
    Глупости на търкалета говориш...
    Не подкрепям нито Карбовски, нито съм против армията...

    Това което казвам е:
    1. ПЪЛНА безсмислица е да се пращат младежите насила да "учат" калашника... Нека цитирам "Lord of war": "...това оръжие е лесно, дори и деца могат да стрелят с него, и го правят...". Всеки може да се научи за 1 седмица... стига да пожелае...

    2. МИТ е че в нашата казарма се изграждат навици, характер и дисциплина... ЕЛА бате да завършиш едно МЕИ(ТУ) пък да видим дали няма да станеш дисциплиниран... иначе не стигаш до 2-ри курс даже...

    (Че даже и ЯК можеш да станеш ако пожелаеш... ТУ има по добра спортна база от 90% от казармите в България)

    3. Абсолютна измислица е, че редовните ни войници могат да противостоят на ПРОФЕСИОНАЛНИ такива, или Арабски фундаменталисти и терористи например...
    Едните имат подготовка, умения и снаряжение, а другите са фанатици готови да умрат... средно статистическият Българин на 18-30г. НЕ попада в НИТО едната категория.

    Не съм нито войник, нито генерал, нито специалист стратег... но съм любител на оръжията (повече историческите) и историята:

    Ефективността на една армия зависи от много неща, и едно от които е Историческият момент в който се намираме...

    В близкото миналото (преди 200 - 300 години) главното оръжие е било Мускетът... Това е оръжие, което е неточно, но за сметка на това ЛЕСНО за употреба и сравнително смъртоносно на близки (100метра) разтояния... Историята е показала, че битки с такова оръжие най често се печелят от по многобройната армия... войниците се строяват в линия, и стрелят в ЗАЛП... колкото повече матрьошки, толкова по добри попадения! НЕ Е нужен нито ТОЧЕН МЕРНИК (повечето от мускетите ДАЖЕ са нямали мушка!), НУЖНА е безропотна дисциплина, бързо презареждане(което се научава за седмици и БРОЙКА пушечно месо...

    ЛОГИЧНО е тогава, че по големите армии събрани от кол и въже, ще имат предимство ДОРИ и срещу елитен но МАЛОБРОЕН противник, тъй като колкото и да си дисциплиниран, какъвто и ОРЛОВ поглед да имаш и МУСКУЛИ, като пушката ти гърми я наляво я надясно ... все тая... просто трябва МАСА... НАЙ лесният начин да се сдобиеш с такава, (ако имаш властта) е да въведеш задължителна ВОЕННА повинност.

    Нещата се променят след 1860, когато се измислят първите капсулни мускети, а по късно, и капсулните винтовки... Една от първите войни, в която се показва неадекватността на тогавашните военни експерти спрямо технологиите е Американската независимост: По добре снабденият с модерни оръжия Север, разбива Юга...

    Масовите войни продължават до след Първата Световна, след която хората започват да държат сметка на военните за ДЕБИЛСКИТЕ атаки на НОЖ и вик "УРА" срещу КАРТЕЧНИЦИ, ОКОПИ и МОДЕРНА АРТИЛЕРИЯ (не оръдията от пиратските филми ;))

    Танкът става основно средство за пробиване на окопан фронт... (Техника брат.. за да караш танк не са ти нужни кой знае кви мускули, ама ти е нужо пипе за да знаеш коя ръчка да дръпнеш нали?) През 2-рата световна, Хитлер и неговият 3-ти Райх, ПОМИТАТ остарелите МАСОВИ армии на западна европа с ЕЛИТНИ бронетанкови части, ПИЛОТИ и ЩУЦ-ЩАФЕЛ (SS) пехота които комбинират умения + ФАНАТИЗЪМ за това... (още малко и щяхме да шпрехаме дойч, пич...)

    В наши дни, техниката и уменията да си служиш с нея, както и солидната подготовка са РЕШАВАЩИ за изхода на една евентуална битка/война...

    Доказателства:
    1982: Сравнително малка Британска сила със задачи (task force) разбива ТОТАЛНО аржентинската армия при Фолклендските острови, целият остров е превзет за отрицателно време... РЕШАВАЩИ са самолетите Хариър, и нежеланието на аржентинските пилоти (страх може би) да прихващат ДИРЕКТНО излитащите самолети... 100% от наземните части са ЕЛИТНИ британски специални части... не съм сигурен, ама мисля че имат около 20-30 човека загинали при ДЕСАНТ! което си е геройство... -> сравни този десант с десанта в Нормандия през 2-та световна -> ХИЛЯДИ наборни войници си оставят костите на бреговете... (е... мащабите са други, но Нормандия се има за калпаво изпълнен боен план)

    1990: Ирак... Нема нужда да казвам каквото и да било... знаете си...

    та до днес... същата работа: УМЕНИЯ, ПОДГОТОВКА, МОТИВАЦИЯ и ТЕХНИЧЕСКА БАЗА > от ОГРОМЕН брой нещастници наричащи се "еех набуоре набуорееее... а БРОМ ни даваха"...

    Младите да ходят по УНИВЕРСИТЕТИ, ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ и по ЧУЖБИНА, да се развиват... ДА СЕ РАДВАТ на живота...
    1 година шитаво набиване на каскет, НЯМА да спаси България... Себе си считам за ПАТРИОТ... но слагам тази думичка в речниците и литературата... Истинските ПАТРИОТИ които искат да защитават Родината, ще намерят начин да ВЛЯЗАТ в армията (както се влиза в университет -> изпит, после следване и завършване), и да станат ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЙНИЦИ!
    (Рамбовци дет се вика хехехехе :) ...)
    По добрият тип войска, (професионална <-> наборна)

  • Анонимен
    22 февруари, 2007 16:35  

    ...Съжалявам че не мога да дам примери за Руските Спец Части и техни мисии...

    Ама мисля че Афганистан показва тяхната сила достатъчно:

    Основна бойна мощ тогава са били Руските Хеликоптери, пълни с 10-20 човека ОТРЯД (чисти убиици до един) които разпердушинват ОГРОМЕН брой афганци по села, паланки и планини... чак като се намесва Америка и им връчва стингери на Х'абибчетата, се изравнява балансът... Самите Афганци са ТРЕПЕРЕЛИ и напикавали от страх като ЧУЯТ шум от хеликоптер...
    Криели са се като МИШКИ... и са били ИЗТРЕБВАНИ като такива... нищо че си имат калашник и Аллах.

    Сега Америкика изглежда да губи свойта си "война с/у тероризма" само заради общественото мнение, и фактът че не са толкова ЕФИКАСНИ убиици в сравнение с РУСНАЦИТЕ...

    Ако тази война я водеха Руснаците, Иракчаните отдавна щяха да Възпяват Великият Вожд на Народите Путин, и да приветстват Братушките, а терористите щяха да питат първо дали жертвата е руснак, преди да отвличат. Хахахахахахаха!

    Ааа и забравих:
    АБСОЛЮТЕН МИТ(!!!) е че България не може да си позволи професионална армия... аз съм програмист.. мога и да смятам... (донякъде) пускам си calc.exe и смятам:

    Нека заплатите на обикновенните Рейнджъри да е мммм... 3000$ примерно
    Пускам си Кънтър страйка и копирам цените на оръжията...
    Калашник: 800$ примерно... екипировка аре да е кръгло 1200$ -> 2000$ за оборудване... аре още 1000$ да има мегдан и стават

    3К$ пак... такаааа: смЕтаме до тук.

    Искаме 10000 рейнджъра за 10 години служба + 10000 комплекта екипировка (10 години калашника държи... сигурен съм)

    Заплати:
    1 рейнджър: 12месеца * 3,000$/месечно = 60,000$ годишно -> * 10 (десет години служба) = 600,000$

    10,000 рейнджъра: (аналогична сила на Британците през 1980 в Фолкленд... при тва това само пешаците бате...)
    600,000 * 10,000 = 6,000,000,000$ (6 милиарда зелени)
    Аре... тури още един милиард за екипировка -> 7млрд.$

    (ЛЕЛЕ... много бе! баси мамата... ама 10 години все пак)
    Нека да видим как може да се оправи баланса без да вдигаме данъците... хмммм... високи технологии?
    мнеее... много конкуренция. Туризъм? бах... те почнаха Българите да бегат от черноморието... мани го..

    А!!! Чшшш Аллоу! Ами Господин Топлото?!?
    Я да си припомним!: (Клик-ка-ди-клик-клик по клавишчетата)

    google.com: "скандал топлофикация шеф" -> http://www.capital.bg/show.php?storyid=274514:

    "Нов скандал със столичното парно:
    Общинарите избраха без търг фирма, която ще продава пара на "Топлофикация"
    На фона на продължаващия вече месец корупционен скандал в "Топлофикация - София" столичните общинари гласуваха в четвъртък

    решение, с което се дава правото на неизвестната фирма "Ню енерджи вижън" АД да изгради централа за комбинирано

    производство на топлинна и електроенергия в едно от четирите поделения на дружеството. Става дума за инвестиция от

    порядъка на 30-40 млн. евро. Скандалното в случая е, че фирмата е избрана без проведен търг или конкурс. А също, че

    столичната топлофикация е в проце ...
    "

    Я ПАК! колко!? 30-40млн. евро; * 10 = 300-400млн.Евро, * 2 = 600-800млн.$...
    Абе ЕЙ! тва СА 10 ШЕФ-ченковци на топлофикация бее еееей!
    БАСИ! че ние си имаме 200(!!) бройки дупедати бе хораааа! :)

    МИ АКО ГИ ИЗРЪСИМ ТВА СА СИ ЧИСТИ милиарди бреее! :))
    БОЙ МАМА ИМ Д**БА! НА ВИ ПРОФЕСИОНАЛНА АРМИЯ!
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ!

  • Шопов
    13 март, 2007 21:48  

    Момчета разгледайте филмчето което поствам тук за уменията на Спецназ и тяхната подготовка и нека напражим съпоставка с наборната армия!!!!!

    http://ftp.domainbg.com/quadra/Specnaz/Specnaz_Kosstjan_www.emultrix.com.avi

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.