ДПС все пак ще наблюдава и търговията с оръжие  

05 февруари, 2007

След шестмесечни усилия вицепремиерът Емел Етем (ДПС) успя да вкара свой човек, в комисията, която контролира сделките с оръжие. Правителството одобри в четвъртък включването на заместника й в министерството за държавната политика при бедствия Делян Пеевски в Междуведомствената комисия по въпросите на военнопромишления комплекс. Органът издава всички разрешителни за търговия със стоки с двойна употреба.

Пеевски е син на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева. Той беше назначен в министерството на Етем от квотата на ДПС, въпреки че преди години ръководеше младежката организация на НДСВ.

Опитите на Емел Етем да се намеси в контрола над търговията с оръжие датират от август миналата година. Тогава нейни експерти бяха подготвили промени в правителственото постановление за създаване на комисията. Измененията, които предвиждаха тя да стане трети съпредседател, обаче не бяха одобрени от кабинета. Неофициалното обяснение гласеше, че двамата ръководители на междуведомствения орган - министрите на икономиката и на отбраната, са се противопоставили на увеличаване на влиянието на ДПС и на вицепремиера. Етем искаше още представителите на министерството за бедствията в органа да се увеличат от един на трима. Член на комисията е и председателят на агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", която също е под наблюдението на Етем.

Панайот АНГАРЕВ
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.