Как се наследява ловно оръжие  

07 февруари, 2007

Неотдавна баща ми почина и в дома ни останаха две негови ловни пушки. Аз съм единствен негов наследник и не зная как да постъпя с оръжието. Баща ми беше ловец, но аз не съм и нямам такова желание.
Никола Стефанов от с. Стоб, Кюстендилско

Зададеният въпрос е уместен и интересен, защото посочените от вас вещи попадат под специалния режим за съхранение и ползване, описан в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси (ЗКВВООБ). Този режим изисква за всяка от дейностите по съхранение и ползване на общоопасни средства издаването на лично поименно разрешение. До момента на смъртта на вашия баща притежаваните от него пушки са били съхранявани в дома ви на основание на издадено от органите на МВР разрешение на негово име за съхранение на ловно оръжие. То е по постоянния адрес на баща ви и е срочно (с тригодишен срок на действие). Това разрешение е лично и се отнася както само за тези две пушки, така и само за техния собственик. Но не и за наследниците му, които нямат право да съхраняват огнестрелно оръжие от негово име.

Във вашия случай вие незабавно трябва да уведомите полицейските органи за настъпилата смърт на вашия баща. Тези органи следва да организират приемането на пушките от вас на място (от дома ви) с цел тяхното съхранение. След това вие трябва да решите какво искате да правите с тях. Ако смятате да останат за вас и да продължите да ги съхранявате и ползвате (по примера на баща ви), следва да кандидатствате пред компетентните органи (службата по контрол над общоопасните средства в РПУ-то по вашия постоянен адрес). Така ще ви се разреши придобиване (по наследство, ако сте единствен наследник) на огнестрелно оръжие за ловни цели по общия ред, определен от чл. 14 от ЗКВВООБ. За да добиете такова право обаче, трябва да сте организиран ловец или да станете такъв, ако още не сте. Тогава в посочената служба ще подадете молба, към която ще представите свидетелство за съдимост, удостоверение, че срещу вас няма започнато наказателно преследване, удостоверение, че не сте психично болен и не се водите на отчет. Освен това не трябва през последните три години да сте били принудително настаняван на лечение по закона за здравето, да сте престоявали два или повече пъти в заведение за отрезвяване или три или повече пъти да сте нарушавали обществения ред, което да е санкционирано по административен ред. В такъв случай - на слука!

Ако не сте ловец или не желаете да ставате такъв, просто трябва да продадете въпросните пушки така, както намерите за добре. Разбира се, евентуалният купувач трябва да има издадено валидно разрешение за придобиване на ловно оръжие. Имате възможност и да се договорите да оставите оръжието на консигнация за продажба в оръжеен магазин. Тогава трябва да сключите договор и тази от страните, която ще пренесе пушките до магазина, трябва да получи разрешение за пренасяне.
Момчил Давидов
segabg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.