Държавата убива куража на полицая  

22 февруари, 2007

Да набиеш полицай у нас се оказа по-лесно, отколкото да удариш шамар на жена си. Бандити от всякакъв калибър подпукаха с юмруци, оръжие и коли родните ченгета. Само за седмица петима служители на реда бяха бити, мушкани и газени. Никой от призваните да ни пазят обаче така и не посмя да стреля срещу нападателите, за да защити своя и на околните живот.

Следва въпросът защо родните полицаи не смеят да посегнат към оръжието си. Със сигурност не е заради това, че са по-малко мъже от западните си колеги. По-скоро защото са мачкани доста години и им е писнало все да излизат виновни.

За това има най-малко две причини. Първата е, че независимо колко е застрашен животът на униформените, всеки изстрел на месо ги вкарва автоматично в затвора. Разтегливите понятия "неизбежна самоотбрана" и "крайна необходимост" са доста условни и досега почти никой не е успял да ги употреби в своя полза. Втората, не по-малко важна причина, е, че българските ченгета просто не могат нито да стрелят, нито безопасно да си играят с оръжието. Което, колкото пъти са извадили, толкова са сгафили.

Като се почне от онзи полицай, който реши преди 12 г. да гони бандит на "Петте кьошета" и уби невинна жена, мине се през екзекутора на Елеонора насред София Калин Кьосев и се стигне до двамата любители на пушкала от Велинград, застреляли гъбар, докато гърмели из гората. Към подобни "случайни" убийства правосъдието обаче е благосклонно. Общо 1450 лв. глоба отнесоха велинградските ченгета за погубения живот на жертвата си.

Случайно нещо в тая работа обаче няма - всичко е навързано логично. За да можеш да стреляш, трябва... да стреляш. Колкото се може повече. И с колкото се може по-добър инструктор. Няма обаче такъв, който да те направи точен стрелец с 1 патрон месечно. Точно толкова пари са отпуснати в бюджета на МВР за подготовката на ченгетата, се жалват самите те. И ако законотворците наистина искат да не се червим и за това пред Европа, трябва да се бръкнат по-дълбоко за МВР. За сметка на по-малко депутатски командировки. Или лъскави коли. И въобще всякакви парламентарни глезотийки. Защото утре от точността на полицая може да зависи животът на депутатските майки, деца или на самите тях.

Ирен ДЕЛЧЕВА
standartnews.com

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Държавата убива куража на полицая

  • Анонимен
    05 август, 2007 16:44  

    Нямам думи,но решението емного просто.Спиране на командировачните на депутатите лишаване от скъпите им возила и парите от тези две нешта да отидат за обучение по стрелба на редовия полицай.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.