МВР проверява всички частни гардове  

31 януари, 2007

Полицията започва от в четвъртък двумесечна проверка на всички охранители, съобщиха от вътрешното министерство. Специално внимание ще бъде обърнато на звената за самоохрана, чиито услуги използват "добре облечените бизнесмени".

Според съобщението на МВР ще се проверява личната охрана на физически лица, ценни пратки и товари, друго имущество, както и на обекти с особено значение за икономиката и сигурността на страната. Проверките ще текат на работните места, както и в офисите на звената за самоохрана и частните охранителни фирми. Полицаите ще гледат как са попълнени документите, каква е организацията и как се изпълнява охранителната дейност.

Причината за започващата инспекция са констатирани случаи на небрежно отношение на част от търговците към действащата нормативна регламентация на частната охранителна дейност, довели до многобройни нарушения и до зачестяването на случаите на инциденти, съобщава МВР. По неофициална информация причината за проверката е обирът на 40 хил. лв. от брониран автомобил в средата на месеца. Кражбата е станала заради пропуски в охраната.

По данни на МВР в момента има над 2 хил. лицензирани звена за самоохрана, докато охранителните фирми са едва 1200. Звената отдавна са проблем и за частните гардове, тъй като се лицензират по-лесно и ги конкурират нелоялно. Достатъчно е шеф на фирма да представи в местното РПУ няколко души с разрешителни за оръжие, за да бъдат лицензирани като звено. По този начин е организирана охраната на всички "добре облечени бизнесмени". Това според частни гардове позволява да се заобикаля законът, уронва престижа на професията и се занижава контрола, докато охранителните фирми са подложени на стриктни изисквания.

Миналата година полицията направи проверка на кортежите на някои от известните лица от подземния свят. Причината станаха серията престрелки, при които бодигардовете не успяха да опазят шефовете си. Другият мотив беше, че охранителите ходят демонстративно тежко въоръжени и дори си позволяват да затварят улици докато минава автомобилът на пазения. Тогава от полицията не бяха оповестени резултати.

Частните охранителни фирми отдавна протестират срещу факта, че МВР ги лицензира и проверява, а в същото време ги конкурира със собствени структури за същата дейност.

Панайот АНГАРЕВ
dnevnik

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.