ВМС чака нови подводници до 2012 г.  

05 януари, 2007

Военната корабостроителна програма остава приоритет за флота

Военноморските сили (ВМС) ще бъдат оборудвани с две нови подводници, съобщи зам.-началникът на Главния щаб (ГЩ) на ВМС контраадмирал Пламен Манушев. Закупуването им е заложено в плана за модернизация на армията ни до 2015 г. Не е изключено обаче новите придобивки на флота да бъдат факт още в периода 2008 - 2012 г. Дотогава по думите на Манушев честта на българския подводен флот, който само преди месеци отбеляза 90-годишнината си, ще защитава подводницата "Слава". Втората наша подводница - "Надежда", вече няколко години е извън строя заради липсата на батерия. Възстановяването на плавателния съд не е икономически целесъобразно и няма да бъде предприето, уточни Манушев. Така, въпреки че страната ни разполага с две подводници, "Слава" ще остане единствената, която все още може да плава. През 1998 г. акумулаторната й батерия беше сменена, но вече е на предела на силите си. Вече близо година зарядът й е почти изчерпан, но никой не може да посочи кога батерията окончателно ще се стопи.

Според ГЩ на ВМС, дори това да стане преди зачисляването на нови подводници в състава на ВМС, страната ни няма да закрие подводния си флот. Манушев не пожела да уточни как точно България хем няма да разполага с подводници, хем ще запази подводния си флот.

Три основни проекта остават за реализиране от ВМС в плана за модернизация на армията, посочи още зам.-началникът на ГЩ на флота. Това са покупката на кораби втора ръка, военнокорабостроителната програма за построяването на 4 нови корвети и системата за наблюдение на корабоплаването и охрана на морската ни граница "Екран".

За сега най-близка до изпълнение е идеята за покупката на second hand кораби. По идентичен начин през 2005 г. България купи белгийската фрегата "Вандерлаар", преименувана в последствие на "Дръзки". Въпреки първоначалните обещаният до средата на 2006 г. да заработи окончателно и електронната система "Екран" до момента това така и не се случи. Бреговата система, за която се говори от години, трябва да покрива пространството от нос Калиакра до река Резовска. Тя ще обхване ВМС, "Гранична полиция" и "Пристанищна администрация". "Екран" трябва да гарантира надежден контрол на корабоплаването, както и обмена на данни между черноморските държави и държавите - членки на НАТО. Целта на системата е да сведе в рамките на няколко минути времето за информиране и реакция на институциите.

С най-голям приоритет остава реализацията на военната корабостроителна програма. Тя включва построяването на четири многоцелеви корвети за нуждите на ВМС. След два проведени търга за фирма изпълнител и избран победител още през лятото на 2005 г. в лицето на френската компания "Армарис" до подписването на договор за строителството така и не се стигна. Очаква се контрактът да бъде финализиран през 2007 г.



Последният набор изтича през март

ВМС се превръщат в първия вид въоръжени сили у нас, които са напълно професионализирани. В момента 98 на сто от матроските длъжности са заети от кадрови военни. След изтичане на срока на военната служба на последните влезли наборни войници след три месеца целият личен състав на военноморските ни сили ще бъде от професионални военни.
Доротея Спасова
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.