Ракетният щит на САЩ започва от Чехия и Полша  

23 януари, 2007

Вашингтон отправи официални оферти към двете страни

Чешкото правителство обяви съгласието си за построяване на голяма американска база на територията на страната, част от системата за ракетна защита на САЩ, предадоха агенциите. По-рано стана ясно, че Вашингтон официално е уведомил Чехия и Полша за решението си да включи двете държави в мащабната програма за изграждане на ракетен щит. Решението беше посрещнато с остри критики от Москва, където висши военни заявиха в понеделник, че щитът е насочен срещу Русия.

В една от първите си публични прояви като нов премиер на Чехия Мирек Тополанек каза, че разполагането на елементи от програмата - наследник на "Звездни войни" на президента Роналд Рейгън - ще засили европейската сигурност. Според британския в. "Гардиън" Тополанек е визирал само радарна станция, което означава, че по-голямата част от щита ще бъдат изградени на територията на Полша. Практически това ще бъдат ПВО установките, които ще изстрелват ракетите - прихващачи на считаните за заплаха на САЩ летящи обекти. Новият министър на отбраната Власта Парканова също потвърди подкрепата на Прага за спорния проект, но същевременно напомни резервираността сред части от чешкото общество.Радарната станция в Чехия се очаква да заработи до 4 години. За сряда е планирано заседание на Съвета за национална сигурност в Прага, на който ще бъде назначена група експерти, които ще водят финалните преговори с американците. Според РИА "Новости" в обекта ще работят около 200 души.

Помощник държавният секретар на САЩ Дейниъл Фрайд потвърди в понеделник, че миналата седмица Вашингтон официално е предложил и на Варшава да започне преговори за ракетния щит. Пред в. "Жечпосполита" Фрайд обясни, че разговорите ще продължат няколко месеца. "Няма нужда да действаме под натиск от времето", подчерта дипломатът на въпрос дали САЩ не ускоряват работата по проекта предвид напрежението около Северна Корея и Иран. Късно в неделя полският министър на отбраната Радослав Сикорски заяви по телевизията, че гарантирането на сигурността на Полша ще бъде основният фактор в решението на Варшава дали да позволи американски ракети да бъдат позиционирани на полска територия.

САЩ водят от четири години "тихи" преговори с Чехия и Полша. Дясноцентристките правителства и в двете страни са смятани за проамерикански. Ако финалните разговори завършат със споразумение, инвестициите в полските и чешките обекти ще възлизат на общо 1.6 млрд. долара, посочва "Гардиън". По данни на Ройтерс Вашингтон всяка година изразходва по 10 млрд. долара за развитие на амбициозната програма. Американците вече са изградили две бази за ракетно прихващане - в Калифорния и Аляксна, но планираните в Чехия и Полша ще бъдат първите в Европа, а освен това са близо до Русия.

Висш руски военен заяви в понеделник, че изборът на двете бивши социалистически държави е пряко насочен срещу Москва. Нашите анализи показват, че разполагането на на радиолокаторна станция в Чехия и ПВО оборудване в Полша е реална заплаха за нас, каза генерал-лейтенант Владимир Поповкин, командир на руските космически сили, цитиран от Ройтерс.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.