Споразумение заплита възела с руските оръжейни претенции  

22 януари, 2007

София и Москва се договориха да защитават интелектуалната си собственост

В опитите си да решат станалия през последните години болезнен въпрос с руските оръжейни претенция към България представители от двете страни са се споразумели да бъде подписан документ, който едновременно може частично да разреши проблема, но и да го задълбочи. Миналия петък в София е било договорено да сключи споразумение за защита на интелектуалната собственост, научи вчера "Дневник" от участници в преговорите. Документът ще защитава изобретенията на двете страни и ще регламентира правата на тяхното ползване и предоставяне. Той се очаква да бъде подписан до края на февруари заедно общо споразумение за руските оръжейни лицензи, които българската промишленост ще ползва. Двете страни са се договорили за близо 50 лиценза.

Със споразумението на практика се удовлетворяват желанията на Москва, чиито представители неведнъж са настоявали за него. Така ще бъдат защитени лицензите за пистолетите "Макаров", ръчни гранатомети и муниции, които българските заводи все още произвеждат. Представители на оръжейния бранш обаче прогнозираха, че документът може да доведе и до по-сериозен сблъсък относно лицензионните права на автоматите "Калашников" и "Арсенал". Досега претенциите на Москва основно бяха насочени към производството на оръжейния завод "Арсенал" - Казанлък, твърдейки, че той произвежда пиратска продукция на "Калашников". В продукцията на българската компания, обаче не фигурира АК-47, както още е известно руското оръжие. Основният й продукт е автоматът "Арсенал", който е съобразен с натовските стандарти и се различава от "Калашников". Той има отделен патент и лиценз за производство, необвързан с руския концерн "Ижмаш", който произвежда руските автомати.

Търговският директор на "Арсенал" Христо Ибушев вчера не беше открит за коментар за постигнатото споразумение за интелектуалната собственост. Представител на сдружението "Българска отбранителна индустрия", в което членуват повече от 90% от оръжейните компании у нас, заяви, че постигнатите договорености са още "зелени" и трябва да улегнат, преди да се коментират. Той обаче беше категоричен, че преговорите са много тежки, защото българската и руската страни са го "ударили на чест". Намеренията на София и Москва са да подпишат общо лицензионно споразумение, но да оставят компаниите от двете страни сами да се договорят за лицензите.

Военното министерство ще започне проекта за изграждане на комуникационно -информационната система на армията. Той ще струва 220 млн. евро, съобщи в събота военният министър Веселин Близнаков. Новите комуникации ще бъдат внедрени при върху транспортните средства, които ще се използват в мисии зад граница. Целият проект ще се изпълнява на етапи в продължение на 8-10 години. Той трябваше да започне още през 2004 г. и да завърши 2011 г., но досега не беше приоритетен и беше отложен.
Панайот АНГАРЕВ
dnevnik


"Със споразумението на практика се удовлетворяват желанията на Москва" - big brother (голямата братушка) вижда всичко и своевременно ошамарва малкия брат, ако започне да се прави на голям...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.