АК-47 “Калашников”, истинското оръжие за масово поразяване  

07 януари, 2007

Москва. Забравете за ядрените и химическите оръжия, автоматът АК-47 “Калашников” е оръжието на света, устройството, което убива много хора на много места, пише в днешния си брой руският вестник “Санкт Петербург Таймс”.

В сравнение с грандиозността на Втората световна война, битката в Брянск е незначителен конфликт, който не си заслужава да бъде отбелязан, но той има друга позиция в световната история. Именно по негово време, танковият командир Михаил Калашников решава, че неговите руски приятели не трябва да бъдат никога повече побеждавани.

През последвалите години е създадено и произведено едно оръжие толкова просто и в същото време революционно, което ще промени начина на воденото и печеленето на войната - това е АК-47 “Калашников”.

АК-47 “Калашников” се е превърнало в най-ефективното бойно оръжие на света, устройство толкова евтино и просто, че може да бъде закупено в много страни за по-малко от стойността на едно живо пиле. Изобразен на флага или валутата на няколко страни, навсякъде размахван от екстремисти и бунтовници, АК-47 “Калашников” е отговорен за над четвърт милион смъртни случая годишно. Той е на въоръжение в най-малко 50 законни армии по света и многоженство въоръжени сили в Африка, Близкия Изток, Централна Америка. Той се е превърнал в култова икона, неговият подпис – неговият пълнител във формата на банан – определя в нашите съзнания контурите на смъртоносното оръжие.

Изданието по нататък публикува историята на автомата и го сравнява с неговите американски конкуренти по време на военни конфликти, сред които войната във Виетнам, конфликтите в Пакистан, Афганистан и Ирак.

Вестникът също съобщава, че Съветският съюз също е предоставил по онова време на “братски страни”, сред които България, Китай, Източна Германия, Унгария, Северна Корея, Полша и Югославия безплатен лиценз за производство на автомата.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.