Шотландците се сражавали в жълти ризници, боядисани с конска урина  

30 юни, 2009

Британският историк Фъргюс Канан (Fergus Cannan) твърди, че шотландските бойци през Средновековието са се сражавали в яркожълти ризи, боядисани с конска урина, а не в дрехи от кариран вълнен плат, както във филма Смело сърце, с Мел Гибсън.

Изследването на Канан, който е специалист по военна история, показва, че вместо традиционните шотландски полички бойците носели туники в цвета на шафрана и използвали редица съставки, за да получат възможно най-ярки цветове. Мнозина историци са казвали, че във филма "Смело сърце" има неточности, но не са можели да посочат истината.

Канан, който е проследил собствените си корени до крал Робърт де Брус (Robert the Bruce), е изследвал оригинални разкази на очевидци от Средновековието, ръкописи, надгробни статуи и изображения. На тази основа той описва как са били облечени бойците на Робърт де Брус през 1314 г. В новата си книга "Шотландски оръжия и ризници" авторът дава многобройни примери за характерните ленени туники на шотландските бойци, носени с колан на кръста. "Жълтата ризница не е показана в никой филм, въпреки че всички историци пишат за нея. Шотландците са носели туники през средните векове, чак до края на XVI в.", казва Канан. Той обяснява, че шафранът струвал скъпо и бедните планинци боядисвали лена с конска урина или дървесна кора и стривали листа, за да получат наситен жълт цвят. Върху туниките те носели елек от еленова или кравешка кожа, импрегниран с восък или потопен в катран, за да е непромокаем.

Д-р Клер Даунам (Clare Downham) от Университета на Абърдийн заяви, че анализа на Канан отговаря на информацията й за Келтска Шотландия. "Карираната шотландска поличка, каквато я знаем днес, е част от романтичната и по-модерна представа за миналото на Шотландия", каза д-р Даунам.

Изпрати публикацията по електронната поща


Ама, сигурен бях, че беше празен...  

27 юни, 2009

Тази обувка е толкова каталясала, че по-добре я застреляй да не се мъчи. А, забравих да ти кажа да я събуеш първо.Тъй като тука няма деца и слабонервни, няма да предупреждавам, че гледката не е приятна, пък и видно е, че раната е започнала да се излекува.
Изходната рана е по-голяма. Оттук.

Изпрати публикацията по електронната поща


Индийците слагат лютата пиперка в оръжието  

26 юни, 2009

Индийските сили за сигурност ще започнат да слагат екстрат от лютата пиперка в ръчните граната. Чушките сорт "чили царска кобра" расте на североизточната част в Индия и в този сорт по скалата на Сковил има един милион топлинни единици, което е хиляда пъти повече от обикновената люта пиперка. Този вид пиперки индийските военни ще слагат вместо експлозив в ръчните бомби, за да се обуздаят безредиците или по-малките размирници. "Лютата чушка с тази сила леко би обезоръжила хората, които предизвикват безредици без наистина да пострадат, за разлика от експлозива.", казва началникът на държавния за проучване и развитие на отбраната Бристава.
Същият сорт чушки ще бъдат ползвани и като хранителна добавка за войниците, които са изпращани на много студени места, за да им се повиши телесната температура. С екстрата от чушките ще бъдат намазани и оградите на помещенията, в които се намират войниците, така че тяхната миризма да гони дивите животни.

Изпрати публикацията по електронната поща


Тъжна или весела е тази снимка?  

А тази?
Оттук.

Изпрати публикацията по електронната поща


Пистолет AMT Hardballer Kaboom  

25 юни, 2009

Снимките са от photobucket, няма разяснения и коментари от стрелеца. Очевидно е пострадал, но слава Богу, че е оцелял.

Изпрати публикацията по електронната поща


Безплатни уроци по стрелба от Джери Микулек  

24 юни, 2009

Безплатни уроци по стрелба от най-бързият револвер на планетата.
Видео и текст.

Още за Джери Микулек от pishtov.com.

Изпрати публикацията по електронната поща


Народът грабна пищовите  

Българинът се хвана за пищова. Все повече нашенци си вадят разрешително за оръжие и купуват пистолет за самоохрана, потвърдиха и от МВР. От началото на годината службите КОС в страната са издали с 2000 разрешителни повече в сравнение със същия период на миналата година.

Кризата върна бандитите на улицата, те крадат коли и обират апартаменти, а ние трябва да си защитим имуществото, обясни 58-годишен столичанин, който избираше пистолет в оръжеен магазин в София.

От януари досега МВР е дало разрешение за оръжие на 18 167 физически лица. В това чисто влизат оръжията за самоохрана и тези за спортни цели. Общо досега пък в службите КОС в страната има регистрирани 196 377 оръжия на българи.

Малко над 2000 пък са лицензираните магазини, откъдето всеки, получил разрешително, може да си избере патлак. Те предлагат атрактивни услуги за привличане на клиенти - от 50 на сто намаление до поръчка на пушка по скайп. Доставката се извършва за цялата страна в рамките на 2 дни, а с куриер - за 24 часа. Тази оферта обаче важи само за въздушните и газови пистолети, за които не е необходимо разрешително на гражданите. Подобни услуги предлагат някои онлайн магазини за оръжия, като pushka.eu например. Така въздушна пушка излиза 200 лева, а пистолет - 91. За любителите на по-луксозните въздушни пушки е предвидена и безплатна доставка. Тя важи за скъпите артикули на цени между 580 и 630 лв. Други фирми пък предлагат процентни отстъпки. Така например "Ай Ес Ди" дава 3% отстъпка при поръчка над 100 лв., 5% при поръчка над 200 лв., а след петата поръчка всеки следващ продукт е с 5% отстъпка. Същата фирма предлага полуавтоматичен пистолет Smith & Wesson за 4320 лв. За да ви доставят обаче огнестрелно оръжие, дори то да е поръчано по интернет, е необходимо да притежавате съответното разрешително. Цените на револверите в "Ай Ес Ди" отново с марка Smith & Wesson са в рамките на 1300 - 3500 лв. "Марковите" пушки пък се предлагат на цени между 1400 и 5000 лв.

Според експерти цените на някои пистолети падат, но други държат високи нива. Най-евтиното късо пушкало в момента е пистолет ТТ, който се търгува за 165 лв. в сайта orajie.com. Той е предпочитан от ценители, но повечето непрофесионалисти не го харесват заради това, че гърми като топ. Малко по-скъп е вечният Макаров - 205 лв. По джоба на средния българин е Валтер 22 калибър - 577 лв. Зиг Зауер може да се намери на малко по-висока цена - 650 лв. Вечният Броунинг държи цена от малко под 100 лв., тази сума се надхвърля от Глок 17. Най-скъп е Берета 92 FS - 1590 лв. Револверите вървят между 400 и 600 лв.

Любителите на пистолети обаче знаят, че с купуването на оръжието разходите едва започват. Магазините са пълни с най-нови и различни аксесоари, които хич не са евтини. Кобурите започват от 35-40 лв. и могат да достигнат трицифрени суми. Да не говорим за глезотии като тритиев мерник, чиято цена надхвърля 200 лв.

Нови правила за издаване на оръжие има в МВР. Досега патлак получаваше всеки българин, който покаже нужните документи и премине успешно курса и медицинските прегледи. От началото на годината обаче контролът за издаване на оръжие е затегнат допълнително. Така освен нужните документи всеки нашенец, които иска оръжие, трябва да има основателен мотив за това. Такъв е намерила и 55-годишна тъща от столицата. Дамата е била системно тормозена от зет си. Като доказателство за това жената разполага с три медицински удостоверения за нанасян от зет си побой. Точно тази причина жената е посочила и в искането си за разрешение за ползване на оръжие за самоохрана. Мотивът към молбата за оръжие е едно от основните изисквания на служба КОС в цялата страна към хората, които искат пистолет за самоохрана.

Ако пък искате пищов за спортни цели, трябва да представите удостоверение, че членувате в даден стрелкови клуб. Това обаче не е всичко. Необходими са още удостоверение от местния психодиспансер, че не се водите на отчет, както и от Националната следствена служба, че не сте обект на съдебни производства. Личният лекар трябва да издаде медицинско свидетелство, че не пиете и не приемате наркотици.

Всички, желаещи да носят оръжие, трябва да преминат и през специален курс на обучение за боравене с него. Цената му е 112 лева. След успешното му преминаване се чака отговор от РПУ-то дали всички останали документи са изрядни. Отговорът за това идва до месец. Следващата стъпка е закупуването на оръжие от лицензирани магазини. Срокът за това е 3 месеца. След като оръжието вече е избрано, то се носи в районното управление за балистична експертиза заедно с фактурата от закупуването му.
Пистолета всеки трябва да съхранява в метална каса. Сейфът задължително трябва да е закрепен за пода и стената и лично кварталният полицай да инспектира дали е монтиран правилно.
Разрешението за носене и употреба на пистолет важи 3 години, а за бивши служители на МВР и военните - 5 години.

Изпрати публикацията по електронната поща


“Извънземните” оръжия на Третия райх включват и “невидим” самолет  

В последните месеци на Втората световна война германската технологична мисъл отчаяно търси принципно нови оръжия, които да обърнат ситуацията по фронтовете. Добре известно е, че в крайната фаза на войната съюзниците се провеждали негласно съревнование за по-големи парчета от технологичното "наследство" на Третия райх - надпревара, в която най-добре се представят САЩ. Някои от находките на американските войски са направо зашеметяващи, като особено внимание измежду тях заслужава незавършеният проект за "стелт" самолет, споменат и в статията на Патрик Кайгър в "Нешънъл джиографик".

В края на Втората световна война американците събират огромна информация за нацистките оръжейни разработки. Личи, че пред лицето на безизходицата по фронтовете германците са обръщали внимание дори и на фантастични научни проекти, практически неосъществими при реалните условия. Когато намереното било събрано на едно място в Дейтън, Охайо, се оказало, че САЩ разполагат с над 220 тона хартия, съдържаща германски оръжейни и научни разработки и проекти. Внимателното им пресяване е било от голяма полза за развитието на военната технология на САЩ.

Някои от проектите са били като взети от научната фантастика и нямат възможност за реализация: презокеански безмоторен бомбардировач и орбитално огледало, фокусиращо слънчева светлина, способно да изгори цели градове и да пресуши пристанища. Всичко това е било известно в Германия под сборното наименование “Wunderwaffen” (оръжия-чудо), способни да обърнат хода на войната.

Добре известно е, че плановете на германските ракети “Фау” са дали силен тласък в развитието на американските балистични ракети, а индиректно - и на космическите проекти на САЩ, свързани с пилотираните мисии. Оказва се, че широко известната технология “Стелт” за създаване на “невидими” за радарите апарати, в която САЩ в момента са много по-напред от останалите страни, има своите корени в нацистките технологични постижения. Неповторимият дизайн на стратегическите бомбардировачи B-2 безусловно напомня за странния прототип на самолет с прилеповидни крила, намерен в края на войната в германско свръхсекретно съоръжение. Това е “Horten Ho 229″, изтребителят, който не успява да вземе участие във войната. Той е замислен като “стелт” - за това свидетелстват неговата характерна форма, съчетана с покритие от импрегнирани с въглерод шперплатови пластини, осигуряващи защита срещу радарно прихващане. При анализите след войната е имало сериозно колебание дали “Horten Ho 229″ може лети успешно, тъй като няма опашка. Само че днешиният B-2 лети.

Проектът е недовършен и машината не влиза в действие. Десетилетия по-късно, обаче, САЩ развиха и оповестиха своята технология за “невидими” самолети, за която са убедени, че им дава съществено предимство във въздуха.

Изпрати публикацията по електронната поща


Пентагонът създава киберкомандване  

Пентагонът ще създаде киберкомандване, за да наблюдава американските военни усилия за защита на компютърните мрежи и действия в киберпространството по заповед на министъра на отбраната Робърт Гейтс. Новият генерален щаб вероятно ще се базира във Форт Мийд, Мериленд, извън Вашингтон, окръг Колумбия. Неговите сили ще отговарят за защитата на американските военни системи, но не и на други правителствени или частни мрежи, заяви говорителят на Пентагона Брайън Уитман. Той избегна отговор на въпроса дали командването ще бъде способно на нападателни операции освен на защита на Министерството на отбраната.

Представителите на САЩ изразяват през последните години нарастващо безпокойство от атаки срещу цивилните и военните мрежи на страната, докато технологията заема все по-значимо място в живота и във военните оператори. Уитман заяви, че новото командване ще консолидира съществуващите опити на Пентагона да защити своите мрежи и да действа в киберпространството. Тези усилия в момента се контролират от Стратегическото командване на САЩ в Небраска.

Министерството на отбраната на САЩ има около 15 000 електронни мрежи и използва около 7 милиона компютъра и други технологични устройства. Уитмън съобщи, че над 100 чужди разузнавания се опитват да хакнат американските мрежи. Новото командване ще започне действие през октомври и ще е напълно готово около година по-късно.

Изпрати публикацията по електронната поща


"Двойка" по химия за наши журналисти  

22 юни, 2009

...В автомобила им са открити и са иззети три пистолета със заглушители, един автомат Калашников, малко количество кокаин, 1,5 кг взривно вещество ΤΝΤ и 5,3 кг натриев амоняк...
Дали взривното вещество е динамит, тротил, TNT или "тип TNT" (журналистите не правят разлика между тах) не е толкова важно, но комай става въпрос за амониев нитрат.

Нещо пак се е загубило при превода, по същия начин, по който турският газов пистолет Zoraki mod. 914, преработен в боен, с резба на цевта за заглушител, се представя от вестникарите от 24часа като "пистолет ОРЛОВ 7.65", а казанлъшкия автомат е представен като архивния АК-47, но това го приемам за нормално - не се очаква от вестник с масов тираж да е толкова оръжейно грамотен.

Все пак съветвам преводачите да внимават, когато превеждат имена. Ако някои оръжия са широко известни и с оригиналното си и с преводното си име, напр. Desert Eagle, който търпи превод и на български, то за други, напр. Browning Hi-Power, преводът на името не звучи добре и не се прави. Zoraki е слабоизвестен турски газов пистолет и може да се пише "Зораки", но да се превежда името като "орлов, или нещо свъразно с орли" е заблуждаващо, защото е непонятно, за повечето хора, които нямат хабер какво е zorak, още повече, че пистолетеът е преправян и оригиналният му калибър не е 7,65 мм.

Изпрати публикацията по електронната поща


Пистолет Smith & Wesson 22-A Kaboom  

За разлика от други, Smith & Wesson са от тези фирми, които дори и да сгрешат имат доблестта да си признаят и поправят грешката. За пистолетите им Модел 22-А, калибър .22 LR, произведени между 1 август 2008 г. и 19 февруари 2009 г. съществува възможност слайда да не е произведен в правилния толеранс, от което да дефектират. Всички закупили нов пистолет 22-A в този срок, се умоляват да се свържат със S&W, за да получат куриерски плик и да изпратят пистолета си в завода за инспекция. Страницата на S&W за получаване на повече информация.
За съжаление някои пистолети вече дадоха дефект.

Изпрати публикацията по електронната поща


Разпродадоха незаконно оръжейната колекция на Ванко 1  

20 юни, 2009

Оръжейната колекция на Ванко 1, конфискувана при ареста му, е била върната и разпродадена без разрешение на съда. Карабини, пистолети и боеприпаси, които по време на делото са били веществени доказателства, са предадени на адвоката на рапъра Иван Радичев, много преди произнасянето на присъдата. При ареста оръжията са били оставени на съхранение в Шесто РПУ. В Окръжна прокуратура е образувана проверка, за да се установи има ли нарушение на процедурата и кой точно е разпоредил връщането.

През май 2003 година Иван Главчев е арестуван при акция на БОП и при обиска в дома му са открити 2 бойни карабини, ловна пушка, револвер и 2 пистолета. Оръжията са от предпочитаните от колекционерите марките 4Тигър", "Хеклер и Кох", "Бенели" и класиката в жанра "Смит и Уесън". "Тигър", който е ловната модификация на карабина 4Драгунов", и 4Бенели" са били среден клас и цената им по онова време е била около 2 000 лева. Моделът на "Смит и Уесън" е дамски, познат като 4Лейди Смит". Карабината "Хеклер и Кох" е уникално изпълнение и е много скъпа. Перлата в колекцията е пистолет "Дезърт Игъл", 45-и калибър, купен за около 6 000 долара. Освен оръжията НСБОП-аджиите са открили и близо 200 патрона. За всички оръжия Главчев има надлежно извадени разрешителни. Разследващите обаче откриват нарушения при съхраняването им и ги изземат. През април 2004 година, докато Ванко е в ареста, в Шесто РПУ се явява адвокатът му Иван Радичев, който носи пълномощно от клиента си, което му позволя да продаде пушките. Води със себе си и купувач - собственик на оръжеен магазин. КОС-аджията на Шесто районно им предава оръжията. Това става с подписа на зам.-началника на районното Пламен Петков. По онова време началникът Емил Ганчев е в отпуск.

През 2007 година обаче Окръжният съд се произнася, оръжията да се предадат на служба КОС в Шесто РПУ и там да се разпоредят с тях в съответствие със закона за боеприпасите. Три години по-рано обаче те са продадени. «Две години след изпращането на разпореждането от Шесто РПУ цареше мълчание. Никой не ни отговаряше какво се е случило с оръжията и боеприпасите. След това изпратихме сигнал до Окръжна прокуратура. В интерес на истината в хода на проверката бившият началник Иван Пачеджиев ни съдейства напълно", заяви председателят на Окръжния съд Сотир Цацаров. Пътят на оръжието е проследен, но следите на боеприпасите се губят. След приключване на проверката прокуратурата ще излезе със заключение дали при освобождаването на оръжията има извършено престъпление по служба, твърди изданието.

Изпрати публикацията по електронната поща


Римски пехотинци и варвари мериха сили в стрелба с лък и арбалет  

15 юни, 2009

Римски пехотинци премериха сили с воини от варварски племена в турнир по стрелба с лъкове и арбалет. В арена на импровизираните бойни действия вчера се превърна римският град Никополис ад Иструм. В този военен сблъсък нямаше победители, нито победени, а противниците, макар и да разговаряха на различни езици, успяха да станат приятели.
Турнирът в руините от римско време беше част от опознавателната среща между представителите на клуб “Традиция” във Велико Търново и членове на международния “Планет клуб”. Любителите на оръжията се запознали в интернет, контактуват помежду си в мрежата повече от половин година, а сега за първи път се срещат на живо. Гостите пристигат от Нова Зеландия, Канада, САЩ, Финландия, Германия, Румъния и Великобритания. За да се впишат по-добре в автентичната обстановка, само за няколко дена чужденците си ушили от подръчни материали туники, кожени колани и сандали. Въоръжени с любимите им лъкове и старинни мечове те се разходиха из римското селище. Техен гид беше директорът на Регионалния исторически музей н.с. Иван Църов. Ние сме в България, за да правим заедно оръжия и да трупаме опит в изработването на лъкове, разказа Тим Геланд от Нова Зеландия. За трета поредна година прекарваме лятната си отпуска в Боженци, където заедно се забавляваме, като се занимаваме с различни занаяти. Членове на нашия клуб се събират по всички краища на света, но аз съм впечатлен от историята на българските земи, затова предпочитам България, призна фенът на оръжията от далечната островна държава.
Особено вълнуващи за него са тракийският и римският период на Балканите, както и създаването на българската държава от представители на различни племена. В родината си Тим се занимава с отглеждане на крави, а цялото му свободно време е посветено на оръжията от различните епохи, които сам изработва по автентични образци. В интернационалната компания, отседнала в старинен български дом в Боженци, има инженери, програмисти, биолози, химици, обединени от хобито си. В групата има и запалени оръжейници, които изработват въоръжението си само от натурални материали - дърво, камък и сурова кожа.
Домакините от клуб “Традиция” показаха на своите нови приятели богатата си колекция от оръжия, доспехи и костюми от времето на Римската и Турската империи. В амфитеатъра на археологическия резерват преобразени във воини от епохата те демонстрираха бой с мечове и брадви между представителите на скитски и славянски племена. След това, въоръжени до зъби еничари, произведоха няколко изстрела с пушки кремъклийки, които са точно копие на оригинали от началото на XVIII век. Като воини - скити бяха облечени Стефан Стефанов и Петър Стефанов, които са изкушени от оръжията от 6 г. Двамата ентусиасти изработили сами тежката кожена ризница и съпътстващите военни аксесоари, които са били в употреба до края на VII век. Ризницата е сглобена от 700 до 1000 пластини от телешка и конска кожа, които са зашити с платно или кожени ремъци. За по-голяма якост се наслояват по няколко платна. Изпробвали сме ризниците, издържат на удар от стрела, изстреляна от 50 м разстояние, вещо обяснява Стефан. Общото тегло на ризницата заедно с въоръжението от лък, щит и меч тежи цели 32 кг.
Симеон Цветков от Велико Търново дефилираше пред чужденците облечен като еничарин. Най-елитарното войсково подразделение в Османската империя в периода XIV - XVIII век беше представено от четирима членове на клуб “Традиция”. В първия етап от развитието на еничарската армия воините са били облечени като средновековни рицари - с ризница, шлем и меч. С въвеждането на огнестрелното оръжие в средата на XV век обаче облеклото и въоръжението им се променя. Най-страшните турски войници били облечени в дрехи, ушити от леки тъкани в различни ярки цветове. Еничарите се отличават по високата шапка, украсена с паунови и щраусови пера.

Изпрати публикацията по електронната поща


'The Kids' by UFOtv  

The Kids from UFOtv on Vimeo.

"Hurry in kids,but while you are in a hurry do not forget..."
MC Troley

Изпрати публикацията по електронната поща


Мили африкански картинки - Сомалия  

14 юни, 2009








Гражданската война в Сомалия продължава повече от 18 години. За тази война може да се разкаже доста, но тук ще ви запозная само с главните действащи лица. Както вероятно знаете, президентът не контролира дори столицата. Ислямските групировки са най-влиятелните сили в страната, те се борят с държавната милиция, лоялна на преходните правителства. Последното правителство отдавна би било паднало, ако в страната не бяха влезли войници от мироопазващата Мисия на Африканския съюз в Сомалия (AMISOM), които са в състояние да дадат отпор на ислямистите.
Умишлено не включвам снимки на ранените и труповете по улиците.

Архив: Мили африкански картинки

Изпрати публикацията по електронната поща


Шеф на “Алфа” пробва баретите  

13 юни, 2009

Един от командирите на легендарната група "Алфа" от няколко дни е у нас. Единствената официална среща на ген. Генадий Зайцев беше с МВР шефа Михаил Миков в деня, в който министърът разписа оставката на барета №1 Георги Узунов. След това бившият командир на руските спецчасти за борба с тероризма гостува на българските бойци в поделението им във "Врана". В момента никой не знае къде в България е бившият командир и с кого се среща.

Групите "Алфа" и "Вимпел" са сред най-елитните руски спецчасти за борба с тероризма в света. Секретното някога звено към КГБ е създадено на 29 юли 1974 година. В момента в "Алфа" работят около 500 универсални бойци. Девизът на антитерористите е: "Идваме тихо и си отиваме тихо". Заради това почти никой не ги забеляза край театъра в Москва, когато осъществиха операцията по обезвреждането на чеченските терористи. Но целият свят беше вперили поглед в "Алфа" и "Вимпел" на 1 септември 2004 г., когато се втурнаха да освобождават взетите за заложници деца в училище в Беслан.

Елитните бойци минават специална селекция. Всеки един от тях плува, скача с парашут, умее да кара всякакви автомобили и бронирана техника. В школата ги учат и да стрелят перфектно както с руско, така и с чуждестранно оръжие. Всеки от тях преминава през снайперистка подготовка, трябва да може да управлява всякаква военна техника, включително да пилотират хеликоптер, трябва да могат да скачат с парашут и да са способни да се бият под вода.

От бойците на "Алфа" се изисква бърза реакция и готовност да вземат решения, без да чакат заповеди. Именно това в историята на звеното им изиграва лоша шега. През 1993 г. политици и медии разпъват на кръст спецотряда. Защото за първи път бойците отказват да изпълнят заповед - да щурмуват Белия дом в Москва. Те предотвратяват гражданска война в Русия, като влизат в парламента и извеждат депутатите, прикривайки ги с телата си. Тогава уговарят страните в конфликта да седнат на една маса за преговори. Заради "самоинициативата" си "Алфа" малко по малко залязва.

Генадий Зайцев е бил шеф на спецотряда 1977-1988 и 1992-1995 г. Преди пет години той издаде книга с мемоари "Алфа - моя съдба".

Изпрати публикацията по електронната поща


Нов брой на списание "Оружие" №6 2009  

Нов брой на списание "Оружие" №6 (юни 2009), PDF формат, руски език, 68 страници, 24 MB.
Оттук или оттук.

Изпрати публикацията по електронната поща


Глок с регулируема ръкохватка?  

12 юни, 2009

Носи се слух и коментари из Нета, че Глок ще предложи модификация с регулируема ръкохватка. Снимки няма естествено все още и официално от фирмата новината не е потвърдена, но ако това стане ще бъде към края на годината.

Агенция ЕЖК (Една жена каза) потвърди новината - един приятел на pistol-training.com вътрешен в National Association of Police Equipment Distributers (NAPED) информира на ухо, че моделът ще е готов за следващото SHOT Show 2010.

Изтеклата информация поставя фирмата в деликатно положение, но иначе крайно време беше и Глок да има подходящи ръкохватки за всякакви размери ръце - и за ковачи и за стюардеси.

Изпрати публикацията по електронната поща


Не му купувай пистолет!  

"Не му купувай пистолет" - ми каза една млада майка.
"Защо?" - резонно попитах.
"Ами за да не поощряваш агресията му" - отговори ми тя.
Агресията му? На двегодишния ми син? Подобни реплики чувам и от други хора. Това ме кара да се чувствам странно. Нима най-лошите ми кошмари са реалност? Нима аз и връстниците ми сме жалки мутанти, неосъзнаващи своята уродлива нелепост (към което включвам и жена ми, по причини които ще станат ясни след малко). Та ние като деца отраснахме с игрите на стражари и апаши, воювахме между махалите, стреляхме се с фунийки, и понеже нямахме кой да ни купува пистолети (но не за да не ни се поощрява агресията, а защото играчките бяха малко и скъпи, та затова си ги пазехме) та си правехме пушки от парчета дърво и ако някой по-сръчен батко помогнеше да се издялка нещо в що-годе приемлива форма, то тази пушка беше източник на гордост за притежателя й и обект на завист от околните. Имахме мечове. И атомни бомби имахме. И ги използвахме. Нищо, че после ни пошляпваха сегиз-тогиз. Никой не се беше сетил, че това е пътят към ада - психолозите бяха малко и посредствени. За агресия се възприемаше разбитата с юмрук устна или пукнатата с камък глава. Насочването на парче дърво, съпроводено с "Къх! Убит си!" се възприемаше като игра. Уцелването с фунийка - също (а, да - имаше и фунийки с топлийки, забранени с междумахленска конвенция). Май тогава принципа беше "Хубу де, играйте си, само гледайте да няма много кръв". Та затова пораснахме такива уроди изглежда. Може и това да е причината светът днес да е кофти място. Дали затова бомбардираха Югославия? Ирак? Виетнам? Камбоджа? Затова ли срутиха "Близнаците"? Това ли е причината да съществуват междуконтиненталните балистични ракети? Танковете? Противопехотните мини? Извинете ме, не знаех.
Така, изслушах чинно съображенията защо да не купувам на детето си пистолет (все пак му купих - 2.49, писка и святка. И пушка му купих - 3.99, трака като шевна машина, вече е счупена, ще му взема друга). А сега да си кажа аз какво мисля. И аз, и жена ми сме добре, благодаря. Коленете ни отдавна са зараснали, тръбите за фунийките сме ги загубили, а игрите на стражари и апаши помним мъгляво. Работим прилични професии, ходим добре облечени и през свободното си време не убиваме много-много. Не може да се каже, че съвсем не убиваме, защото не ми се занимава да уловя заблудената муха в хола, да я хвана внимателно за крилцата, да я изнеса през прозореца и да и пожелая приятен полет. Шляпвам я с мухобойката и толкоз. После обикновено котката я изяжда. Освен това понякога ходя за риба (кръвожадно и садистично хоби, но тежкото ми детство ме оправдава). Жена ми поне не ходи за риба, но не гледа къде стъпва - онзи ден настъпа охлюв. "Случайно стана" - каза ми тя, но повярвайте ми, не видях сълзи на разкаяние в очите й. Но хайде стига съм ви занимавал с нашето пропаднало семейство...
Имам роднина, зарибен по една щурава секта, дето е казала "НЕ" на агресията. Похвално. Искаше да даде синчето си в нейно училище.
"Добре де" - попитах го - " И с какво се занимават дечицата там? На какви игри играят?"
"Ами на такива без агресия."
"Значи футбол, баскетбол, тенис геройски отпадат?"
"Ами да"
"А какво остава?"
"Ами... Бягане, плуване... танци... аааа... изкуство"
"Т.е. не се състезават, а просто тичат, шляпкат във водата и толкоз?"
"Нещо такова"
"А не ги ли кастрират първо? Защото иначе не виждам как ще стане" - казах накрая, а той се обиди.
И макар да не даде детето си там, направи всичко възможно да го възпита в дух на обич, разбирателство и никаква агресия. А детето започна да носи завтъкнат в гащите колан (с убеждението, че е прекрасна опашка) и да си мисли че е тигър... Тигър, който може да победи всички и да разкъса лошите. Де го чукаш, де се пука... Случи ми се да постоя насаме с това дете известно време. То не ме хареса особено, макар да се опитах колкото мога да го предразположа. Не стана, затова реших да не го закачам и го оставих да прави каквото си иска. То се сви в един ъгъл на стаята и си замърмори нещо. Постепенно се отпусна и почна да си говори по-високо. "Аз ще ти покажа кой съм! И ще кажа на мама, и на всички! Ще умреш! Всички ще умрете! Млъкнете! Млъкнете казах!" и още доста от сорта. Мисля, че дисонанса между света, който вижда около него и светът, представян му от баща му му идваше малко в повече. Нейсе, оправи се с времето, мисля, че посещението на нормална детска градина, където децата се щипят и блъскат си каза думата.
Та ако питат мене, агресията е необходима. Това е просто сила, която трябва да се овладее. За да не нараняваме околните не си отрязваме ръцете, нали? Нека детето си играе с мечове, пушки, пистолети, Нека си представя, че кара танк. Нека стреля. То идеално знае докъде е играта. Нека свикне да управлява това диво чувство, което още не познава. Нека го опознае и овладее. От това няма да стане престъпник. Или ако стане, вината няма да е в пластмасовата играчка или в пръчката, която е размахвал като дете. Другото... другото е лоботомия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Щик-ножове за Калашников в Българската Армия (рус.ез.)  

11 юни, 2009

Изпрати публикацията по електронната поща


Израелската армия се въоръжи със змия-робот  


Змия-робот с монтирани в главата й камера и микрофон е най-новото бойно оръжие на израелската армия. Още не е ясна цената на новото оръжие, което е в експериментален стадий, но израелската армия планира да я включи в бойни операции. Репортаж, излъчен по телевизията, показва как "змията" пълзи в пещери, тунели, пукнатини и сгради, като изпраща звук и картина на войник, който я управлява с преносим компютър, като се позова на израелската телевизия Канал 2. Механичното влечуго е дълго два метра и покрито с тъкан в камуфлажни цветове. то може не само да пълзи по земята, но и да изкачва скали. Отделните й сегменти са свързани така, че й позволяват да се извива в няколко посоки. Военни изследователи проучвали истински змии, за да копират движенията им. Според репортажа змията-робот може да има и друга роля - да пренася бомби до екстремисти или в сгради и да ги взривява. В такъв случай, смята Канал 2, тя ще бъде "змия-самоубиец".

Изпрати публикацията по електронната поща


Колата затъва в калта? Спасява те малка лопатка  

09 юни, 2009

Автомобилът е затънал в кал или боксува в снега. Какво правим? Ако наблизо има хора, ще бутнат. Ами ако сме сами насред полето или в гората?!

Първото, което идва наум, е да се хвърлят няколко лопатки пясък или ситен чакъл под гумата. Това обаче никак не е лесно, ако в багажника няма лопатка, брадвичка или трион плюс задължителен мощен фенер. Напоследък на пазара се появиха доста полезни комплекти за оцеляване, които могат да спасят изпаднали в беда шофьори и туристи. В тях номер едно е сгъваемата многофункционална лопатка, която може не само да извади кола от калта, а и да помогне на ловджията да си устрои удобно чакало например. Лопатките обикновено са правоъгълни, с лека дъгообразна извивка. Единият им край е с триъгълна форма и заострени ръбове за разчистване на храсти. В другия край има уши, в които се монтира шарнир за свързване към дръжката. Лопатката се застопорява на 45, 90 и 180 градуса спрямо дръжката, като по този начин се разширява нейното приложение.
Сгъваемите многофункционални австрийски лопатки "Глок" и лопатката на българската фирма "ВСК Кентавър" са с подобна форма и устройство и са сравнително леки - тежат само 1,1 кг. Снабдени са с телескопична дръжка, изработена от удароустойчива пластмаса. Това е особено важно при използване през зимата, за да не залепват голите ръце върху студения метал.
В дръжката е скрит трион с дължина на режещата част 130 мм. В работно положение трионът се изважда от дръжката и се закрепва в свободния й край. Зъбите му са под ъгъл 55 градуса спрямо централната ос, което дава възможност без особено усилие да се режат клони, корени и фиданки с диаметър до 75 мм.
Острието на лопатката е дълго 237 мм и широко 150 мм. Изработва се от специална стомана, която гарантира издръжливост на натоварването не по-малко от 136 кг. В сгънато положение лопатките са дълги максимум 240 мм, а в работно положение - 590 мм.
Двете лопатки напълно отговарят на стандартите на НАТО и са изключително подходящи като аксесоар за оцеляване на туристи, ловци и автомобилисти.
Крайно време е с подобни средства да се заменят и лопатките в армията, които са от времето на Балканската и Първата световна война.

Много разнообразни, но и по-скъпи са лопатките на американската фирма "Гербер". Те са изработени от висококачествени материали и дръжките им са трапецовидни или телескопични. В разгънато положение са дълги 594 мм и тежат също 1,1 кг. Дръжката е от издръжлива пластмаса, която надеждно се закрепва към острието.
Полевите комплекти на "Гербер" включват и невероятно остри брадвички. Дръжките им са пластмасови и се носят отделно в специален калъф на колана. Към комплектите се прибавя и комбиниран нож-трион. Острието му има две половини, едната от които е обикновен нож, а другата е трион за дърво или пластмаса. Острието се завърта само с едно движение и се застопорява автоматично.

По-възрастното поколение помни полезните комплекти, които почти всеки турист носеше от бившия Съветски съюз. Комбинацията включваше модулна лопатка и брадвичка, които се сменяха само за няколко секунди, а в дръжката се криеше нож. Уредите бяха грубовати, тежички и с дръжки от бакелит, но издържаха доста години. Все още се намират не само по багажниците на лади и москвичи, но и в по-съвремени коли.



Нов хит - вечеря на светещи тръбички от филмите за Рамбо

Запалените туристи все по-малко разчитат на парафинови свещи. Вечер в палатката техният огън е слаб и дори опасен. Електрическите фенерчета също не са удобни - техният лъч е недостатъчен и нетраен. Затова на мода излизат светещите тръбички. Знаете ги от филмите за Рамбо. Там екшънгероят ловко ги чупи и осветява цели пещери. Те са незаменими под открито небе или в палатка, тъй като не излъчват топлина и огън и не гаснат при вятър.
За разлика от парафиновите свещи светещите тръбички се палят без огън. Достатъчно е само да се извадят от опаковката и да се огънат, при което се чупи вътрешна стъклена ампула. Светлината се ражда от смесването насъдържащите се в ампулата химически вещества. Излъчваната светлина е равномерна и не дразни очите. Една тръбичка е достатъчна за цяла вечеря в малка палатка или пък за разчитане на топографски или пътни карти. В единия и край има кукичка за закачване, а другият и край е напречно отрязан за закрепване върху равна повърхност. Светещите тръбички не се нуждаят от батерии и работят дори след 5-годишно съхранение без никакво презареждане. Те светят във вода, при дъжд, сняг и силен вятър. Могат да се използват от деца, тъй като не са токсични и пожароопасни. Незаменими са при спасителни акции във взривоопасна среда или при липса на кислород. Добър помощник са на работещите по поддръжката и ремонта на комуникационните мрежи в подземни галерии и шахти. Използват се широко от рейнджъри и командоси. Различното оцветяване на тръбичките не е произволно. Всеки цвят си има специално предназначение.
Тръбичките, оцветени в оранжево например, излъчват най-ярката светлина. Обикновено ги използват за осветяване на пещери и подземни галерии. Най-мощна е светлината в първите 30 минути. Жълтите тръбички са подходящи за осветяване на обекти в мъгла и в черен дим. Когато димът е бял, се вадят тръбички със зелена светлина. Те стават най-добре за аварийно сигнализиране на транспортни средства, когато няма опасност. Тръбичките за червена светлина пък обратното - сигнализират за опасности.

Изпрати публикацията по електронната поща


Джеймс Бонд харесва брюнетки с дълги коси и оръжие  

Джентълмените предпочитат блондинки, но Джеймс Бонд има слабост към брюнетки. Това показва изследване на любовния живот на прочутия агент от британските тайни служби.

Авторите публикуват в сп. "Sex Roles", че идеалното момиче на Бонд е с тъмни коси, американски акцент и носи оръжие. До този извод са стигнали специалистите, които са анализирали физическите черти на всичките 195 героини от първите 20 филма за приключенията на Джеймс Бонд - от "Д-р Но" с Шон Конъри до "Не умирай днес" с Пиърс Броснан. След това били сравнени характеристиките на 98-те жени, с които агент 007 е имал "сексуален контакт", с тези на 97-те жени, които не са минали през леглото на Бонд.

Изследването показва, че само 27 процента от жените са били блондинки, докато 40 процента са били с черна коса. 19 процента били кестеняви, а червенокосите са били девет процента. По-голяма шанс за интимност с Джеймс Бонд са имали дамите с тъмна коса. Резултатите сочат, че агент 007 се отдава по-често на любовни авантюри с дългокоси красавици. Средната възраст на момичетата на Бонд е 26 години. Само една четвърт от героините във филмите за приключенията на прочутия агент са били с американски акцент, но вероятността те да имат сексуална връзка се е оказала по-голяма, отколкото за 43-те процента от жените с европейски акцент.

Над 90 процента от дамите във филмите за Бонд са оценени като привлекателни над средно ниво. Колкото по-атрактивни са били те, толкова по-голям е бил шансът да споделят интимни мигове с героя. Интересен е фактът, че Джеймс Бонд по-често е имал сексуални контакти с жени, които са носили оръжие. Две от тях са се опитали да убият агент 007 преди да си легнат с него, две - по време на полов акт и десет - след това.

Изпрати публикацията по електронната поща


"Ген на боеца" въоръжава гангстера?  

Момчетата, родени с вариация на т.нар. ген на боеца ("warrior gene"), е по-вероятно един ден да използват оръжия и да се присъединят към гангстерски групи. Това сочат резултатите от изследване на учени от Държавния университет на Флорида. Проучването е първото, потвърдило връзката между насилието при момчетата и вариацията на гена, кръстен моноамин оксидаза А (Monoamine oxidase A - MAOA), заяви ръководителят Кевин Бийвър (Kevin M. Beaver).

Установихме, че благодарение на вариациите на гена членове на гангстерска банда, които е по-вероятно да имат жестоко поведение и да използват оръжия, могат да бъдат отличени от другите членове, за които тази вероятност е далеч по-малка, поясни Бийвър. Генът въздейства върху нивата на невротрансмитери като допамин и серотонин, които са свързани с настроението и поведението. Момичетата със същата вариация на гена изглежда са резистентни към потенциалния му ефект, свързан с жестоко поведение, допълни биосоциалният криминолог. Бийвър и колегите му изследвали ДНК данни и информация за начина на живот на над 2500 участници в национално проучване за здравето на младежите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Новият гранатомет XM25 стреля с радиоуправляеми миниснаряди  

08 юни, 2009

Гранатомет, който стреля с радиоуправляеми "умни" муниции (HEAB), ще може да покосява вражеските бойци дори когато са се прикрили зад стени или са залегнали в окопи, без да нанася поражения на околната инфраструктура. Високотехнологичното оръжие ХМ25 (XM25 Airburst Weapons System) се разработва като модул на автомата XM29 за нуждите на армията на САЩ и ще помогне на бойците в сложните условия на партизанска война в градска среда. Автоматът използва експлозивни муниции, които се взривяват автоматично до врага и го поразяват чрез ударната си вълна.

Тайната на оръжието се крие в неговия мерник, който използва лазерен далекомер, за да изчислява разстоянието до целта. Войникът, въоръжен с ХМ25, може да нагласи мунициите, така че те да детонират до 3 метра пред или зад врага, като разрушат прикритието му или експлодират зад него. В 25-милиметровите миниснаряди, които използва пушката, има вграден чип, който получава радиосигнал от мерника и "запомня" разстоянието до целта и координатите, където трябва да се взриви. Ако например вражеският боец се прикрива зад стена на стая, патронът би могъл да пробие стената, без да експлодира и веднъж преминал преградата, да произведе детонация, която да порази укрилите се в помещението, без да разрушава цялата сграда. При положение, че вражеският войник се е окопал под нивото на директния огън, 25-милиметровият снаряд може да бъде програмиран да детонира над укритието и да го неутрализира чрез взривната си вълна.

Оръжието трябва да осигурява точни попадения до 600 метра в градска среда, където вражеските войници често използват жилищни или други постройки за прикритие. Предвижда се ХМ25 да използва разнообразни муниции - експлозивни, бронебойни, както и снаряди, предназначени да разбиват врати. Подобна щурмова пушка може да бъде добра алтернатива на въздушни или артилерийски удари, които причиняват много разрушения и жертви сред цивилното население в Афганистан и Ирак. Очаква се тестовете на ХМ25 да започнат скоро, а до 2012 г. оръжието да бъде въведено за употреба в армията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.