Шотландците се сражавали в жълти ризници, боядисани с конска урина  

30 юни, 2009

Британският историк Фъргюс Канан (Fergus Cannan) твърди, че шотландските бойци през Средновековието са се сражавали в яркожълти ризи, боядисани с конска урина, а не в дрехи от кариран вълнен плат, както във филма Смело сърце, с Мел Гибсън.

Изследването на Канан, който е специалист по военна история, показва, че вместо традиционните шотландски полички бойците носели туники в цвета на шафрана и използвали редица съставки, за да получат възможно най-ярки цветове. Мнозина историци са казвали, че във филма "Смело сърце" има неточности, но не са можели да посочат истината.

Канан, който е проследил собствените си корени до крал Робърт де Брус (Robert the Bruce), е изследвал оригинални разкази на очевидци от Средновековието, ръкописи, надгробни статуи и изображения. На тази основа той описва как са били облечени бойците на Робърт де Брус през 1314 г. В новата си книга "Шотландски оръжия и ризници" авторът дава многобройни примери за характерните ленени туники на шотландските бойци, носени с колан на кръста. "Жълтата ризница не е показана в никой филм, въпреки че всички историци пишат за нея. Шотландците са носели туники през средните векове, чак до края на XVI в.", казва Канан. Той обяснява, че шафранът струвал скъпо и бедните планинци боядисвали лена с конска урина или дървесна кора и стривали листа, за да получат наситен жълт цвят. Върху туниките те носели елек от еленова или кравешка кожа, импрегниран с восък или потопен в катран, за да е непромокаем.

Д-р Клер Даунам (Clare Downham) от Университета на Абърдийн заяви, че анализа на Канан отговаря на информацията й за Келтска Шотландия. "Карираната шотландска поличка, каквато я знаем днес, е част от романтичната и по-модерна представа за миналото на Шотландия", каза д-р Даунам.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.