Обмисля се създаване на Кинтекс 2.0  

01 юни, 2009

Приватизацията в държавния оръжеен сектор не е приключила, основните производства на бойна техника в България почти не работят, а администрацията не може да управлява добре или почти е изпразнила от съдържание държавните външнотърговски дружества. Въпреки това обаче чиновниците все още имат амбиции да дирижират отбранителната индустрия в България. Според някои от тях проблемите при износа на оръжие налагат да се създаде ново външнотърговско дружество, което да се ползва с подкрепата на държавата. Това ще бъде публично-частна компания, чиито акционери ще бъдат представителите на браншовите организации, бизнеса и държавата.

Предложението за създаването на новата компания обяви пред БТА заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. Дружеството ще съдейства за разширяването на пазарите на българската индустрия, твърди той.

Има и вариант, при който сегашната фирма "Кинтекс" ще се влее в новата компания. По думите на Куюмджиев, ако има такова дружество, то ще съдейства за разширяването на пазарите на българската отбранителна индустрия и по-специално в страни, където преговори по оръжейни сделки се водят на държавно ниво. Подобни дружества има в Италия и Русия и по думите на директора на "Кинтекс" Антон Салджийски пред БТА "те подпомагали бизнеса".


Ура, другари!

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.