Римски пехотинци и варвари мериха сили в стрелба с лък и арбалет  

15 юни, 2009

Римски пехотинци премериха сили с воини от варварски племена в турнир по стрелба с лъкове и арбалет. В арена на импровизираните бойни действия вчера се превърна римският град Никополис ад Иструм. В този военен сблъсък нямаше победители, нито победени, а противниците, макар и да разговаряха на различни езици, успяха да станат приятели.
Турнирът в руините от римско време беше част от опознавателната среща между представителите на клуб “Традиция” във Велико Търново и членове на международния “Планет клуб”. Любителите на оръжията се запознали в интернет, контактуват помежду си в мрежата повече от половин година, а сега за първи път се срещат на живо. Гостите пристигат от Нова Зеландия, Канада, САЩ, Финландия, Германия, Румъния и Великобритания. За да се впишат по-добре в автентичната обстановка, само за няколко дена чужденците си ушили от подръчни материали туники, кожени колани и сандали. Въоръжени с любимите им лъкове и старинни мечове те се разходиха из римското селище. Техен гид беше директорът на Регионалния исторически музей н.с. Иван Църов. Ние сме в България, за да правим заедно оръжия и да трупаме опит в изработването на лъкове, разказа Тим Геланд от Нова Зеландия. За трета поредна година прекарваме лятната си отпуска в Боженци, където заедно се забавляваме, като се занимаваме с различни занаяти. Членове на нашия клуб се събират по всички краища на света, но аз съм впечатлен от историята на българските земи, затова предпочитам България, призна фенът на оръжията от далечната островна държава.
Особено вълнуващи за него са тракийският и римският период на Балканите, както и създаването на българската държава от представители на различни племена. В родината си Тим се занимава с отглеждане на крави, а цялото му свободно време е посветено на оръжията от различните епохи, които сам изработва по автентични образци. В интернационалната компания, отседнала в старинен български дом в Боженци, има инженери, програмисти, биолози, химици, обединени от хобито си. В групата има и запалени оръжейници, които изработват въоръжението си само от натурални материали - дърво, камък и сурова кожа.
Домакините от клуб “Традиция” показаха на своите нови приятели богатата си колекция от оръжия, доспехи и костюми от времето на Римската и Турската империи. В амфитеатъра на археологическия резерват преобразени във воини от епохата те демонстрираха бой с мечове и брадви между представителите на скитски и славянски племена. След това, въоръжени до зъби еничари, произведоха няколко изстрела с пушки кремъклийки, които са точно копие на оригинали от началото на XVIII век. Като воини - скити бяха облечени Стефан Стефанов и Петър Стефанов, които са изкушени от оръжията от 6 г. Двамата ентусиасти изработили сами тежката кожена ризница и съпътстващите военни аксесоари, които са били в употреба до края на VII век. Ризницата е сглобена от 700 до 1000 пластини от телешка и конска кожа, които са зашити с платно или кожени ремъци. За по-голяма якост се наслояват по няколко платна. Изпробвали сме ризниците, издържат на удар от стрела, изстреляна от 50 м разстояние, вещо обяснява Стефан. Общото тегло на ризницата заедно с въоръжението от лък, щит и меч тежи цели 32 кг.
Симеон Цветков от Велико Търново дефилираше пред чужденците облечен като еничарин. Най-елитарното войсково подразделение в Османската империя в периода XIV - XVIII век беше представено от четирима членове на клуб “Традиция”. В първия етап от развитието на еничарската армия воините са били облечени като средновековни рицари - с ризница, шлем и меч. С въвеждането на огнестрелното оръжие в средата на XV век обаче облеклото и въоръжението им се променя. Най-страшните турски войници били облечени в дрехи, ушити от леки тъкани в различни ярки цветове. Еничарите се отличават по високата шапка, украсена с паунови и щраусови пера.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.