“Извънземните” оръжия на Третия райх включват и “невидим” самолет  

24 юни, 2009

В последните месеци на Втората световна война германската технологична мисъл отчаяно търси принципно нови оръжия, които да обърнат ситуацията по фронтовете. Добре известно е, че в крайната фаза на войната съюзниците се провеждали негласно съревнование за по-големи парчета от технологичното "наследство" на Третия райх - надпревара, в която най-добре се представят САЩ. Някои от находките на американските войски са направо зашеметяващи, като особено внимание измежду тях заслужава незавършеният проект за "стелт" самолет, споменат и в статията на Патрик Кайгър в "Нешънъл джиографик".

В края на Втората световна война американците събират огромна информация за нацистките оръжейни разработки. Личи, че пред лицето на безизходицата по фронтовете германците са обръщали внимание дори и на фантастични научни проекти, практически неосъществими при реалните условия. Когато намереното било събрано на едно място в Дейтън, Охайо, се оказало, че САЩ разполагат с над 220 тона хартия, съдържаща германски оръжейни и научни разработки и проекти. Внимателното им пресяване е било от голяма полза за развитието на военната технология на САЩ.

Някои от проектите са били като взети от научната фантастика и нямат възможност за реализация: презокеански безмоторен бомбардировач и орбитално огледало, фокусиращо слънчева светлина, способно да изгори цели градове и да пресуши пристанища. Всичко това е било известно в Германия под сборното наименование “Wunderwaffen” (оръжия-чудо), способни да обърнат хода на войната.

Добре известно е, че плановете на германските ракети “Фау” са дали силен тласък в развитието на американските балистични ракети, а индиректно - и на космическите проекти на САЩ, свързани с пилотираните мисии. Оказва се, че широко известната технология “Стелт” за създаване на “невидими” за радарите апарати, в която САЩ в момента са много по-напред от останалите страни, има своите корени в нацистките технологични постижения. Неповторимият дизайн на стратегическите бомбардировачи B-2 безусловно напомня за странния прототип на самолет с прилеповидни крила, намерен в края на войната в германско свръхсекретно съоръжение. Това е “Horten Ho 229″, изтребителят, който не успява да вземе участие във войната. Той е замислен като “стелт” - за това свидетелстват неговата характерна форма, съчетана с покритие от импрегнирани с въглерод шперплатови пластини, осигуряващи защита срещу радарно прихващане. При анализите след войната е имало сериозно колебание дали “Horten Ho 229″ може лети успешно, тъй като няма опашка. Само че днешиният B-2 лети.

Проектът е недовършен и машината не влиза в действие. Десетилетия по-късно, обаче, САЩ развиха и оповестиха своята технология за “невидими” самолети, за която са убедени, че им дава съществено предимство във въздуха.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.