Новият гранатомет XM25 стреля с радиоуправляеми миниснаряди  

08 юни, 2009

Гранатомет, който стреля с радиоуправляеми "умни" муниции (HEAB), ще може да покосява вражеските бойци дори когато са се прикрили зад стени или са залегнали в окопи, без да нанася поражения на околната инфраструктура. Високотехнологичното оръжие ХМ25 (XM25 Airburst Weapons System) се разработва като модул на автомата XM29 за нуждите на армията на САЩ и ще помогне на бойците в сложните условия на партизанска война в градска среда. Автоматът използва експлозивни муниции, които се взривяват автоматично до врага и го поразяват чрез ударната си вълна.

Тайната на оръжието се крие в неговия мерник, който използва лазерен далекомер, за да изчислява разстоянието до целта. Войникът, въоръжен с ХМ25, може да нагласи мунициите, така че те да детонират до 3 метра пред или зад врага, като разрушат прикритието му или експлодират зад него. В 25-милиметровите миниснаряди, които използва пушката, има вграден чип, който получава радиосигнал от мерника и "запомня" разстоянието до целта и координатите, където трябва да се взриви. Ако например вражеският боец се прикрива зад стена на стая, патронът би могъл да пробие стената, без да експлодира и веднъж преминал преградата, да произведе детонация, която да порази укрилите се в помещението, без да разрушава цялата сграда. При положение, че вражеският войник се е окопал под нивото на директния огън, 25-милиметровият снаряд може да бъде програмиран да детонира над укритието и да го неутрализира чрез взривната си вълна.

Оръжието трябва да осигурява точни попадения до 600 метра в градска среда, където вражеските войници често използват жилищни или други постройки за прикритие. Предвижда се ХМ25 да използва разнообразни муниции - експлозивни, бронебойни, както и снаряди, предназначени да разбиват врати. Подобна щурмова пушка може да бъде добра алтернатива на въздушни или артилерийски удари, които причиняват много разрушения и жертви сред цивилното население в Афганистан и Ирак. Очаква се тестовете на ХМ25 да започнат скоро, а до 2012 г. оръжието да бъде въведено за употреба в армията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.