Пентагонът създава киберкомандване  

24 юни, 2009

Пентагонът ще създаде киберкомандване, за да наблюдава американските военни усилия за защита на компютърните мрежи и действия в киберпространството по заповед на министъра на отбраната Робърт Гейтс. Новият генерален щаб вероятно ще се базира във Форт Мийд, Мериленд, извън Вашингтон, окръг Колумбия. Неговите сили ще отговарят за защитата на американските военни системи, но не и на други правителствени или частни мрежи, заяви говорителят на Пентагона Брайън Уитман. Той избегна отговор на въпроса дали командването ще бъде способно на нападателни операции освен на защита на Министерството на отбраната.

Представителите на САЩ изразяват през последните години нарастващо безпокойство от атаки срещу цивилните и военните мрежи на страната, докато технологията заема все по-значимо място в живота и във военните оператори. Уитман заяви, че новото командване ще консолидира съществуващите опити на Пентагона да защити своите мрежи и да действа в киберпространството. Тези усилия в момента се контролират от Стратегическото командване на САЩ в Небраска.

Министерството на отбраната на САЩ има около 15 000 електронни мрежи и използва около 7 милиона компютъра и други технологични устройства. Уитмън съобщи, че над 100 чужди разузнавания се опитват да хакнат американските мрежи. Новото командване ще започне действие през октомври и ще е напълно готово около година по-късно.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.