Шеф на “Алфа” пробва баретите  

13 юни, 2009

Един от командирите на легендарната група "Алфа" от няколко дни е у нас. Единствената официална среща на ген. Генадий Зайцев беше с МВР шефа Михаил Миков в деня, в който министърът разписа оставката на барета №1 Георги Узунов. След това бившият командир на руските спецчасти за борба с тероризма гостува на българските бойци в поделението им във "Врана". В момента никой не знае къде в България е бившият командир и с кого се среща.

Групите "Алфа" и "Вимпел" са сред най-елитните руски спецчасти за борба с тероризма в света. Секретното някога звено към КГБ е създадено на 29 юли 1974 година. В момента в "Алфа" работят около 500 универсални бойци. Девизът на антитерористите е: "Идваме тихо и си отиваме тихо". Заради това почти никой не ги забеляза край театъра в Москва, когато осъществиха операцията по обезвреждането на чеченските терористи. Но целият свят беше вперили поглед в "Алфа" и "Вимпел" на 1 септември 2004 г., когато се втурнаха да освобождават взетите за заложници деца в училище в Беслан.

Елитните бойци минават специална селекция. Всеки един от тях плува, скача с парашут, умее да кара всякакви автомобили и бронирана техника. В школата ги учат и да стрелят перфектно както с руско, така и с чуждестранно оръжие. Всеки от тях преминава през снайперистка подготовка, трябва да може да управлява всякаква военна техника, включително да пилотират хеликоптер, трябва да могат да скачат с парашут и да са способни да се бият под вода.

От бойците на "Алфа" се изисква бърза реакция и готовност да вземат решения, без да чакат заповеди. Именно това в историята на звеното им изиграва лоша шега. През 1993 г. политици и медии разпъват на кръст спецотряда. Защото за първи път бойците отказват да изпълнят заповед - да щурмуват Белия дом в Москва. Те предотвратяват гражданска война в Русия, като влизат в парламента и извеждат депутатите, прикривайки ги с телата си. Тогава уговарят страните в конфликта да седнат на една маса за преговори. Заради "самоинициативата" си "Алфа" малко по малко залязва.

Генадий Зайцев е бил шеф на спецотряда 1977-1988 и 1992-1995 г. Преди пет години той издаде книга с мемоари "Алфа - моя съдба".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.