Народът грабна пищовите  

24 юни, 2009

Българинът се хвана за пищова. Все повече нашенци си вадят разрешително за оръжие и купуват пистолет за самоохрана, потвърдиха и от МВР. От началото на годината службите КОС в страната са издали с 2000 разрешителни повече в сравнение със същия период на миналата година.

Кризата върна бандитите на улицата, те крадат коли и обират апартаменти, а ние трябва да си защитим имуществото, обясни 58-годишен столичанин, който избираше пистолет в оръжеен магазин в София.

От януари досега МВР е дало разрешение за оръжие на 18 167 физически лица. В това чисто влизат оръжията за самоохрана и тези за спортни цели. Общо досега пък в службите КОС в страната има регистрирани 196 377 оръжия на българи.

Малко над 2000 пък са лицензираните магазини, откъдето всеки, получил разрешително, може да си избере патлак. Те предлагат атрактивни услуги за привличане на клиенти - от 50 на сто намаление до поръчка на пушка по скайп. Доставката се извършва за цялата страна в рамките на 2 дни, а с куриер - за 24 часа. Тази оферта обаче важи само за въздушните и газови пистолети, за които не е необходимо разрешително на гражданите. Подобни услуги предлагат някои онлайн магазини за оръжия, като pushka.eu например. Така въздушна пушка излиза 200 лева, а пистолет - 91. За любителите на по-луксозните въздушни пушки е предвидена и безплатна доставка. Тя важи за скъпите артикули на цени между 580 и 630 лв. Други фирми пък предлагат процентни отстъпки. Така например "Ай Ес Ди" дава 3% отстъпка при поръчка над 100 лв., 5% при поръчка над 200 лв., а след петата поръчка всеки следващ продукт е с 5% отстъпка. Същата фирма предлага полуавтоматичен пистолет Smith & Wesson за 4320 лв. За да ви доставят обаче огнестрелно оръжие, дори то да е поръчано по интернет, е необходимо да притежавате съответното разрешително. Цените на револверите в "Ай Ес Ди" отново с марка Smith & Wesson са в рамките на 1300 - 3500 лв. "Марковите" пушки пък се предлагат на цени между 1400 и 5000 лв.

Според експерти цените на някои пистолети падат, но други държат високи нива. Най-евтиното късо пушкало в момента е пистолет ТТ, който се търгува за 165 лв. в сайта orajie.com. Той е предпочитан от ценители, но повечето непрофесионалисти не го харесват заради това, че гърми като топ. Малко по-скъп е вечният Макаров - 205 лв. По джоба на средния българин е Валтер 22 калибър - 577 лв. Зиг Зауер може да се намери на малко по-висока цена - 650 лв. Вечният Броунинг държи цена от малко под 100 лв., тази сума се надхвърля от Глок 17. Най-скъп е Берета 92 FS - 1590 лв. Револверите вървят между 400 и 600 лв.

Любителите на пистолети обаче знаят, че с купуването на оръжието разходите едва започват. Магазините са пълни с най-нови и различни аксесоари, които хич не са евтини. Кобурите започват от 35-40 лв. и могат да достигнат трицифрени суми. Да не говорим за глезотии като тритиев мерник, чиято цена надхвърля 200 лв.

Нови правила за издаване на оръжие има в МВР. Досега патлак получаваше всеки българин, който покаже нужните документи и премине успешно курса и медицинските прегледи. От началото на годината обаче контролът за издаване на оръжие е затегнат допълнително. Така освен нужните документи всеки нашенец, които иска оръжие, трябва да има основателен мотив за това. Такъв е намерила и 55-годишна тъща от столицата. Дамата е била системно тормозена от зет си. Като доказателство за това жената разполага с три медицински удостоверения за нанасян от зет си побой. Точно тази причина жената е посочила и в искането си за разрешение за ползване на оръжие за самоохрана. Мотивът към молбата за оръжие е едно от основните изисквания на служба КОС в цялата страна към хората, които искат пистолет за самоохрана.

Ако пък искате пищов за спортни цели, трябва да представите удостоверение, че членувате в даден стрелкови клуб. Това обаче не е всичко. Необходими са още удостоверение от местния психодиспансер, че не се водите на отчет, както и от Националната следствена служба, че не сте обект на съдебни производства. Личният лекар трябва да издаде медицинско свидетелство, че не пиете и не приемате наркотици.

Всички, желаещи да носят оръжие, трябва да преминат и през специален курс на обучение за боравене с него. Цената му е 112 лева. След успешното му преминаване се чака отговор от РПУ-то дали всички останали документи са изрядни. Отговорът за това идва до месец. Следващата стъпка е закупуването на оръжие от лицензирани магазини. Срокът за това е 3 месеца. След като оръжието вече е избрано, то се носи в районното управление за балистична експертиза заедно с фактурата от закупуването му.
Пистолета всеки трябва да съхранява в метална каса. Сейфът задължително трябва да е закрепен за пода и стената и лично кварталният полицай да инспектира дали е монтиран правилно.
Разрешението за носене и употреба на пистолет важи 3 години, а за бивши служители на МВР и военните - 5 години.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Народът грабна пищовите

  • Онлайн магазин
    05 август, 2010 12:02  

    За жалост тази активност не говори нищо добро за положението в което се намираме, дано не се налага тези оръжия да се използват или ли да попаднат в ръцете на пиян или надрусан човек.

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.