В беда сме! Как да оцелеем  

02 юни, 2009

Как да оцелеем в беда? Този въпрос обикновено възниква постфактум - след като вече сме изпаднали в екстрена ситуация. Иначе не стои постоянно на дневен ред, защото всеки си казва - на мен ли пък ще ми се случи. И не поглежда дори дали аптечката в колата е заредена с лекарства.

Рейнджърите обаче винаги трябва да са готови за изпитание. Те редовно минават тежки, но важни курсове по оцеляване. В раницата им винаги има специални комплекти с най-важните подръчни средства, необходими в беда. В тях е зареден жизненият минимум, който включва и презервативи за мъжете, а за жените - тампони. Комплектите са различни в зависимост от характера на задачата, географските и метеорологичните условия.

Почти винаги на първо място са средствата за добиване на храна и вода. Ако в района има река, в действие влиза миниатюрната въдица, която за минута се сглобява от наличните кукички, плувка, тежести и 3-метрова корда. Няма ли риба, парче тънка тел може да се превърне в капан за дребен дивеч. Без храна се издържа доста, но без вода организмът бързо грохва. Затова всеки командос носи в раницата си няколко блистера с таблетки за пречистване на вода. Може локвата да мирише гадно и да бъка от нечистотии, но за половин час хапчето ще я превърне в годна за пиене течност. Е, няма да е толкова вкусна като чешмяната, но поне опасността от стомашно разстройство ще отпадне.

Как да затоплим студената храна? Американските войници отдавна разполагат с разнообразни пакетирани комплекти, които се загряват без огън. Топлината идва от химическа реакция, която тръгва след поставянето на пакета под специален ъгъл. Тогава се смесват веществата, монтирани в края на пакета, и храната се топли, без да се пали огън. Нашите бойци засега разчитат на класиката.За затопляне на храната използват месингова тел, дълга 3-4 м, и специална металнапластина за закрепване на полеви съдове. Спасителният огън се пали с ветроупорен кибрит или приспособления за добиване на искри по механичен начин. Съчки за огъня се събират наоколо или се режат с брадвичка или трион. Ако обаче трябва да се пази тишина, в действие влиза многослойна тел, с която тихичко се режат цели клони. Телта е дълга около метър и завършва с 2 халки за опъване при рязане.

С какво си светят нощем командосите? Най-лесно - с електрически фенерчета. Ако обаче батериите са се изтощили, на помощ идват класическите парафинови свещи. Напоследък обаче масирано се налагат светещите тръбички за еднократно използване. Тръбичките се чупят, възниква химическа реакция, която осигурява студена топлина за 6, 8 или 12 часа.

За ориентиране и обозначаване на местността в комплектите са предвидени миниатюрен компас, специално огледалце за подаване на светлинни сигнали и свирка. Специалното наметало играе двойна роля - едната страна свети за по-лесно откриване от спасителни екпии, а другата служи за по-добра маскировка. Освен това зимно време запазва телесната топлина, а през лятото охлажда, като отразява силното слънце. Аптечката в комплекта на командоса е заредена с антибиотици, витамини, болкоуспокояващи, антималарични лекарства и дезинфектиращи лепенки.

Допълнително в комплекта се включват молив за писане, безопасни карфици, игли, конци и копчета. За мъжете е задължително едностранно заточено ножче за бръснене. Тази работа може да свърши и елементарна пластмасова самобръсначка, но тя при всички случаи заема повече място от ножчето. В този комплект, събран в чантичка, има 6 светещи тръбички, лекарства, мултивитамини, компас, комбиниран нож, ножичка, тел. В средата долу е наметало с 2 страни - срещу слънце и за маскировка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.