Ядрените оръжия са „напълно безполезни“  

18 януари, 2009

Трима висши британски офицери в оставка обявиха за „напълно безполезни“ плановете на страната да поднови независимото си ядрено въоръжение, което има за цел възпиране на потенциални цели. „Атомните оръжия се доказаха като напълно безполезни за възпиране срещу заплахите и нивото на насилие, пред които е вероятно да се изправим в момента - особено международния тероризъм“, заявяват те пред "Таймс". Военните посочиха, че е „немислимо“ Великобритания да изстреля атомните си оръжия без подкрепата на САЩ.
През март 2007 г., британските законодатели гласуваха за подновяване на ракетната подводна система „Трайдънт“, на цена от около 20 милиарда лири (около 22 милиарда евро или 30 милиарда долара при сегашния курс) с аргумента, че това е част от националната система за отбрана. Опонентите им, част от управляващата партия на премиера Тони Блеър, се противопоставиха с аргумента, че решението нарушава Договора за неразпространение на атомното оръжие и е прекалено скъпо.
В писмото си, офицерите в оставка заявяват, че ползите от членството в „атомния клуб“, в който са и останалите членове на Съвета за сигурност на ООН, „вече няма значението, което имаше някога“. „Политическото влияние днес се осигурява далеч повече от икономическата сила“, смятат военните, които смятат, че парите ще са по-полезни за екипиране на въоръжените сили на Великобритания. „В настоящия икономически климат, може да се окаже непосилно да си позволим и двете“, добавят те. Подписалите се са полеви маршал лорд Брамал, бивш началник на въоръжените сили и генералите в оставка лорд Дейвид Рамсботам и сър Хю Бийч.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.