Не е "царски лов", а страст по погазване на закона  

27 януари, 2009

Ловът по царски е съществувал винаги в Русия и десетилетията комунизъм само добавиха "номенклатурен" нюанс към традицията. В постсъветска Русия елитните ловни хайки продължават да бъдат неотменна част от лайфстайла на висши чиновници и олигарси. Но има и нов елемент - през XXI в. ловът на властимащите е изпълнен с екшън, екстремност и зрелищност, дължащи се повече на модерните пушки или използваните ултрамодерни снежни шейни, хеликоптери или джипове...

Руски сайт дори е изготвил черен списък на трофейните убийци, който съдържа имената на руски и украински политици и "общественици" като Владимир Путин, Борис Елцин, Владимир Жириновски, Никита Михалков и други. В класацията е намерил място и президентът Георги Първанов за убития през ноември 2008 г. по време на неговото посещение в Узбекистан архар. За тях са събрани и поместени изключителни данни къде и как бракониерстват, убиват защитени животински видове, ловуването им в резервати или извън ловния сезон. още...

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Чл. 278в. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм. и доп., бр. 86 от 1991 г., предишен чл. 278а, изм., бр. 10 от 1993 г., бр. 85 от 1997 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 133 от 1998 г., изм. и доп., бр. 88 от 2005 г.) Който унищожи или повреди защитена територия или защитена зона, или екземпляр от защитен растителен или животински вид, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с глоба от петстотин до две хиляди лева.

Не е чудно, предполагам, защо съм указал най-долу на тази страничка, че живея не във Варна, България, а в Абсурдистан.
От една страна екстремисти вегетарианци отричат тотално лова и като размахват снимка на президента Първанов от негов законен лов на вълци, го наричат "убиец".
От друга страна, Първанов се "тика между шамарите" и вместо кротко да си отстреля някое диво прасе, гръмна на вселослушание защитения архар. Ако той не се сеща, никой ли от неговите All The King's Men не му каза, че след лова край Симитли, специално организиран за него по време на траура заради трагедията във влака София – Кардам, обществото ни е чувствително на тема ловните подвизи на президента. Всъщност, какво от това?

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Не е "царски лов", а страст по погазване на закона

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.