Чужденците аут!  

09 януари, 2009

Не напразно се носи славата на това правителство, като най-корумпираното в ЕС.

Как ще се почувствате, ако играете футбол и по средата на първото полувреме дежурният съдия обяви, че всички трябва да са със сини чорапи и понеже вашият отбор е с червени, ви присъдят служебна загуба? В такова положение се озоваха чуждите фирми кандидати да унищожават български боеприпаси. Военното министерство ги отстрани, защото не са спазили изисквания, въведени след обявяването на търга. В четвъртък от Министерството на отбраната обявиха, че са били подписани договори с победителите в тръжната процедура - "Дунарит", "Терем" и консорциума между "Берета трейдинг" и "Векс". Поръчките са на обща стойност 27 721 874 лв. за утилизация (обезвреждане и унищожаване на боеприпаси) на общо 14 945 тона боеприпаси. Контрактите са подписани, въпреки че в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има подадени жалби на три от загубилите компании срещу процедурата по избор на изпълнител. Последната от жалбите е подадена на 5 януари т.г. Конкурсът за унищожаване на излишните боеприпаси на армията беше направен спешно след взривовете на военните складове в Челопечене в началото на юли миналата година. За утилизацията на повече от 42 хил. тона излишни боеприпаси правителството отпусна допълнително 30 млн. лв. Тъй като става дума за различни боеприпаси, тръжната процедура е била разделена на четири лота. Общо 17 са компаниите, подали документи за участие в процедурата. От тях пет са били чуждестранни компании. Това са VOP-026 - Чехия, STVGroup a.s. -Чехия, IMI- Израел; ЕST Entsorgungsgesellschaft MBH - Германия, и REINMETALL - Германия.

Смяна на правилата
И петте чужди компании, някои от които с многогодишен опит в утилизацията, обаче са отстранени, тъй като са предложили унищожаването да се извършва на работни площадки извън България. Според военното министерство изнасянето на боеприпасите е в противоречие със съществуващите нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница. Три от компаниите - VOP-026, IMI, ЕST Entsorgungsgesellschaft MBH, са подали жалби в КЗК.В тръжната документация нямаше изискване към компаниите да унищожават боеприпасите само на територията на страната, твърдят представители на компаниите, загубили конкурса. По думите им това изискване е било добавено допълнително в края на ноември. Съгласно текста на обявата за обществена поръчка за унищожаване на боеприпасите участниците трябваше да притежават единствено необходимите сертификати, лицензи и разрешения в съответствие с българското законодателство. Според загубилите компании в конкурса е имало и други процесуални пропуски и законови противоречия, които са правили невъзможно участието в търга. Едно от тях е било изискването да се представи документ от "Контрол на общоопасните средства" към МВР, че компаниите имат разрешение за производство и утилизация на боеприпаси. Тази служба не издава такива разрешения, а е контролен орган, който дава становища. Разрешенията се издават от специални комисии, които включват представители и на други институции, твърдят представители на част от загубилите компании. Друг спорен момент в процедурата било изискването към фирмите да вземат документ от Министерството на околната среда и водите, че няма да извършват екологични замърсявания при унищожаването на боеприпасите. От ведомството на Джевдет Чакъров обяснили обаче, че такъв документ се издава едва след като бъде изпълнена утилизацията, а не преди това. Най-спорният момент бил изискването да се представи технологията, по която ще бъде извършено унищожаването на боеприпасите. Според загубилите конкурса този информация е секретна и изискването й от фирмите е в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. От Министерството на отбраната не се наеха в подробности да коментират обвиненията на загубилите фирми, тъй като в момента тече процедура по обжалване на решението по избор на изпълнител. Те обаче признаха, че основното изискване, поради което са отпаднали чуждите фирми - утилизацията да се извърши в България, е било допълнено в хода на процедурата. Това станало по съвет на специалисти от вътрешното министерство, които са обяснили, че изнасянето на боеприпасите противоречи на Закона за контрол на взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпаси.

Завода за унищожаване го няма
Унищожаването на боеприпаси на армията се превърна през последните години в печеливш бизнес за много български компании - от търговци на цветни метали до оръжейни търговци. През последните десет години бяха натрупани близо 100 хил. тона боеприпаси, които бяха излишни на армията. Част от тях бяха унищожени при взрив в Челопечене. Според доклад на Министерството на отбраната от 2004 г. прогнозната печалба от утилизацията на всички излишни боеприпаси възлиза на 30 млн. евро. Тази печалба обаче не беше реализирана, тъй като Министерството на отбраната и Народното събрание "забравиха" за проекта за построяване на завод за утилизация, който беше одобрен през март 2004 г. от правителството и внесен в парламента. Според документа за построяването на завода щяха да бъдат нужни две години и 9.85 млн. евро. Сума, много по-малка от отпуснатата от правителството за приключилия първи конкурс за утилизация.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.