Експерти на ФБР предричат киберапокалипсис  

10 януари, 2009

Кибератаките представляват най-голямата заплаха за Съединените щати след ядрената война и оръжията за масово унищожение, съобщи заместник-директорът на отдела на ФБР за борба срещу киберпрестъпността Шон Хенри на пресконференция в Ню Йорк. Той обяви, че компютърните атаки представляват "най-големия риск от гледна точка на националната сигурност, като изключим оръжията за масово унищожение или бомбен атентат в някой от по-големите градове в САЩ."

"Заплахата, която е надвиснала над нашата инфраструктура, нашите разузнавателни служби и нашите информационни системи, е огромна", каза Хенри. Той добави, че терористичните групировки се опитват да предизвикат виртуален 11 септември, като нанесат на САЩ и на всички компютърни мрежи щети от същия мащаб като тези, които бяха нанесени с атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на същата дата през 2001 г.

Макар че компютърна атака от такъв мащаб не е била извършвана никога в Съединените щати, киберпиратството се развива с бързи темпове в цял свят като средство за водене на война.Американските експерти вече говорят за "кибергедон", или кибернетичен апокалипсис - ситуация, при която силно развито общество, в което всичко е контролирано от компютри, може да бъде саботирано от киберпирати.

Майкъл Балбони, заместник-министър на обществената сигурност на щата Ню Йорк, определи този "апокалипсис" като огромна заплаха за цялото общество - от банковите институции до общинските водоснабдителни системи и бентовете. Руски хакери вече предприеха миналата година масово атаки срещу интернет мрежите в Естония и Грузия, а симпатизанти на палестинската кауза организираха през последните дни нападения срещу стотици израелски сайтове.

След години, прекарани в борба срещу действащите в интернет престъпни групи, ФБР и службите за сигурност на други страни вече знаят, че киберпиратите са техните най-неуловими и най-непредсказуеми врагове.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.