Израел тества в Газа ново оръжие  

14 януари, 2009

Двама норвежки лекари, които прекараха 10 дена в Ивицата Газа заявиха, че подозират израелската армия в използването на малко известно оръжие, наречено DIME (Dense Inert Metal Explosive). То което предизвиква много мощна експлозия на ограничена площ. "Това е нова генерация експлозиви, които са много мощни, но действат в ограничен периметър. Те избухват с изключително голяма сила в радиус от 5-10 м., обясни пред журналисти единият от двамата лекари Мадс Гилбърт.

61-годишният лекар и неговият колега - 58-годишният Ерик Фосе бяха изпратени в Ивицата Газа на 31 декември от норвежката неправителствена пропалестинска хуманитарна организация NORWAC. Те са работили в продължение на 10 дни в болницата "Ал Шифа" в Газа. Те заявиха, че са наблюдавали по време на своята работа в болницата нарянявания, които силно напомнят рани, получени при използването на DIME. "Не сме видели жертви, пряко засегнати от тези оръжия, тъй като най-често те са разкъсани на парчета и не оцеляват. Видяхме обаче известен брой пострадали с откъснати части от тялото без рани от щрапнели и подозираме силно, че тези ампутации са причинени от оръжия DIME", обясни той.

Съществуването на технологията DIME е известно от началото на 2000г. Самият д-р Гилбърт обвинява израелската армия, че е използвала такива оръжия през 2006г. по време на войната между Израел и ливанското шиитско движение "Хизбула", както и в самата Ивица Газа преди настоящия конфликт.


Снимката от aangirfan.blogspot.com е разтърсваща.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.