Унгария се въоръжи с изтребители на “Грипен”  

01 април, 2006

Шведите чакат заявка от София да се включат в търг за нашите ВВС

С духова музика, минивоенен парад и демонстрационни полети унгарските ВВС приеха вчера първите 5 изтребителя от новото поколение "JAS-39". Това стана на церемония в ВВС-база до Кечкемет на 80 км южно от Будапеща.
Новите машини са технологичен пробив за нашите ВВС, каза унгарският военен министър Ференц Юхас. "Няма съмнение, че Унгария ще бъде доволна. Самолетът е напълно съвместим със стандартите на НАТО и ЕС", каза шведската му колежка г-жа Лени Бьорглунд. И двамата изразиха задоволство от офсетната програма по сделката, осигуряваща нови работни места, приток на високи технологии и дългосрочен икономически ефект за Унгария. Машините са първата партида от 14-те самолета, поръчани от Унгария. Останалите ще бъдат доставени до края на 2007 г. Шведската търговска компания "Грипен" спечели търга за изтребителите най-вече заради офсетната си програма. Тя се пребори с "Локхийд Мартин" от САЩ за сделките в Унгария и Чехия. Сега има намерение да се пробва и в България. Чакаме заявка за предложение, каза Даниел Боестад, директор по маркетинга в "Грипен интернешънъл". Той каза, че страната ни има "голям потенциал". "JAS-39" изглежда малък с дължината си от 8,5 м и полезен товар от 4,5 т. Но машината, достигаща два пъти скоростта на звука, е истински многоцелеви изтребител от последно поколение.
Николай Петров
пратеник на "Стандарт"



“Грипен” изпълни 70% от офсетa си в Унгария

Унгарското министерство на икономиката и транспорта одобри изпълнението на осмата фаза от офсетната програма на “Грипен интернешънъл” (Gripen International), с което вече са покрити 550 млн. евро, заявиха от компанията. Така към момента са изпълнени 70% от офсетното задължение на “Грипен” към страната. Това е станало възможно благодарение на няколко обстоятелства: установените правила и добър бизнес климат в Унгария, както и подкрепата при изпълнение на офсета от бизнес мрежата около “Грипен”, състояща се от редица компании, организации и институции, заяви директорът на програмата на компанията за Унгария Ивон Росмарк.

През 2001 г. беше подписан първият договор между Унгария и Швеция за наемането на 14 изтребителя “Грипен”, който беше съпроводен от споразумение за офсет между “Грипен интернешънъл” и правителството на Унгария. По силата на това споразумение “Грипен” се задължава да предприеме конкретни действия, които да компенсират цената на наема на самолетите.

“Грипен” е шведска компания, отговаряща за маркетинга и продажбата на изтребители. Дружеството е сред кандидатите за доставка на нови изтребители за българската армия. Проектът може да достигне 1.5 млрд. долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.