Свръхмодерен кораб, воювал в Ирак, провежда учение заедно с "Дръзки"  

20 април, 2006

Разрушителят "Портър" разполага с въоръжение, което му позволява да води битка със самолети и подводници

Американският боен кораб, разрушител с управляемо ракетно оръжие "Портър" DDG 78, и българската фрегата "Дръзки" участват в 72-часово съвместно учение, което се разиграва във водите на Черно море край Варна. Двата кораба ще отиграват залавяне на противникови кораби и абордаж, каза вчера пред журналисти командирът на оперативна група 67 на американския боен флот кап. I ранг Боб Лали. Посещението на разрушителя във Варна, което започна вчера и ще продължи до 22 април, е насочено към засилване на стратегическото партньорство с България. Визитата е планирана от Европейското командване на ВМС на САЩ. Корабът "Портър" посещава за втори път тази година Черно море и провежда съвместна подготовка с партньори и съюзници. През февруари се проведоха общи мероприятия с украинските и румънските ВМС както в базови условия, така и на море. В началото на април "Портър" проведе съвместни учения с румънски, грузински и турски кораби по маневриране, комуникации, контрол на корабоплаването, търсене и спасяване, противодействие на подводни заплахи, практически стрелби и др.
Командир на кораба е капитан II ранг Дъг Нашолд. Екипажът се състои от 315 души. Разрушителят е основно базиран в Норфолк, Вирджиния и от ноември миналата година е под командването на Шести американски флот в района на Средиземно и Черно море.
Преди години "Портър" е участвал в началните фази на операцията "Свобода за Ирак".
"Портър" има дължина 507 фута, водоизместване 9000 тона, скорост 30 възла. Корабът е построен през 1999 г., притежава способности за водене едновременно на действия по въздушна, надводна и противоподводна борба. Той има възможност и за прехвърляне с малки лодки до заподозрени обекти.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.