Оръжейният провал на Темида  

06 април, 2006

Магистратите от Казанлъшкия районен съд най-сетне свалиха от плещите си своето най-тежко професионално бреме. В сряда (29 март), след двегодишно ходене по мъките, те прочетоха присъдите на прословутата "оръжейна банда" и за броени минути успяха да хвърлят "в музиката" не само съдебните репортери, но и прокурора по делото. Тарторите на престъпната група - Васил Маникатов и Огнян Атанасов, бяха оправдани по обвинението за поръчителство и подбудителство към незаконно производство на оръжие поради липса на доказателства.

"Майсторът" на пушкалата - Димитър Атанасов, бе осъден на една година ефективен затвор, защото в къщата му в с. Крън, Казанлъшко, бе открита оръжейната работилница на групата, плюс десет газови пистолета, преработени в бойни. А неговият брат - Атанас Атанасов, получи година и половина лишаване от свобода (също ефективно), защото "задачата" му била да продава дрогата, с която Васил Маникатов и Огнян Атанасов плащали за готовите пищови.

Наблюдаващият прокурор заяви за "Параграф 22", че ще протестира и решението на Казанлъшкия окръжен съд, но отсега е ясно, че начинанието му е обречено на пълен неуспех. И то не за друго, а защото това наказателно дело бе обречено на провал още при... неговото образуване.

Престъпната група бе разбита на 21 ноември 2003 г. при операция на НСБОП и РЗБОП-Стара Загора. На тази дата край Разлог е арестуван таксиметровият шофьор Росен Начев, а при обиска в колата му - "Форд Мондео", са открити шест 9-милиметрови газови пистолета "Байкал", преработени за стрелба с бойни патрони за "Макаров". По време на разпита шофьорът Начев "изпява" доброволно всичко и още същия ден антимафиотите откриват в къщата на Димитър Атанасов (в казанлъшкото село Крън) оръжейната работилница и още десет газови пистолета, преработени в бойни.

Досущ като своя "ортак" Начев, Димитър Атанасов - бивш работник в бившия оръжеен гигант "Арсенал", разказва на ченгетата от РЗБОП-Стара Загора абсолютно всичко, което знае по случая. В резултат на самопризнанията му зад решетките попадат брат му Анастас Атанасов, както и небезизвестните мафиоти Васил Маникатов от гр. Сандански и Огнян Атанасов от петричкото село Тополница.

Според разказите на братя Атанасови и на Росен Начев, шестте пистолета, открити в таксито край Разлог, са били изработени по поръчка на Маникатов, а десетте пистолета от с. Крън са били измайсторени за "нуждите" на Огнян Атанасов.

Освен това братята описват подробно и схемата за разплащане с "клиентите" си: Васил Маникатов и Огнян Атанасов поръчват пистолетите на Димитър чрез брат му Атанас, а таксиметровият шофьор Росен Начев доставя стоката където му кажат. Разплащането става по обратния път - Маникатов и Атанасов дават на шофьора определено количество дрога, която Атанас трябва да продаде...

Въпреки всички тези данни през ноември 2003 г. държавното обвинение успя да сътвори истинско процесуално чудо. Вместо по случая да бъде образувано само едно предварително производство по антимафиотския чл.321 от НК - за организиране на група с цел извършване на престъпления, прокуратурата образува две полицейски дознания по чл.337 и чл.339 - за производство, държане и продажба на незаконно оръжие, които приключиха по най-безславен начин.

В края на 2003 г. Разложкият районен съд осъди на шест месеца условно таксиметровия шофьор Начев, а онзи ден (сряда, 29 март) останалите от групата също успяха да минат метър по "своето" си дознание: Васил Маникатов и Огнян Атанасов бяха оправдани, Димитър Атанасов бе осъден на една година затвор, а брат му Атанас "отнесе" година и половина.

Така де, след като през декември 2001 г. по делото "Опицвет" Върховният касационен съд реши, че 660 кг амфетамин могат да са наркотични вещества за лична употреба, защо през ноември 2003 г. прокуратурата да не повтори същия номер? И да прецени, че десет незаконни пистолета изобщо не се вписват в понятието "особено големи размери" и "особено тежък случай"?

Светла Стефанова
Параграф22

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Оръжейният провал на Темида

  • Анонимен
    01 април, 2008 20:12  

    Димитър Атанасов - няма нищо вярно с това което е писано тука

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.