Оръжеен "Топ 10" хит-парад  

27 април, 2006

Сп. "Ню Сайънтист" публикува 10-те най-многообещаващи видове оръжия в света. В първата десятка влизат най-новите разработвани военни технологии, които са в състояние да променят (или вече изменят) качеството на всяка битка.
1. Автономното оръжие. Бойните роботи са в състояние теоретично да унищожават противника чрез команди от оператор или действащи напълно самостоятелно. Така живата сила на дадена страна не се излага на непосредствена заплаха. Основните проблеми обаче са трудностите при различаването на "своите" от "чуждите". Роботът може да вземе обикновен трактор за вражески танк или пък крава за снайперист. Роботите са уязвими и от гледна точка на радиовръзката с тях. Противникът може да се внедри в системата им на управление и да поеме командването им.
2. Лазери. "Лъчът на смъртта" е в състояние да преодолява огромни разстояния в атмосферата и Космоса с гигантска скорост. Бойните лазери обаче изискват и гигантско количество енергия. Освен това не могат да действат ефективно при дъжд и мъгла.
3. Космически оръжия. Оръжие, изведено на околоземна орбита, е в състояние да достига до всяка точка на Земята, в атмосферата или в близкия Космос. Тази идея сега се разработва преди всичко за създаване на системи за отбрана от балистични ракети.
4. Хиперзвуков самолет. Самолетът, който лети с хиперзвукова скорост, е способен да достига до всяка точка на Земята за 1-2 часа. Те могат и да извеждат спътници на околоземна орбита. Към този момент обаче съществуват редица технически проблеми, които пречат на конструирането им.
5. Микровълново оръжие. Тази технология позволява нанасяне на неголеми травми на противника, без да го убива. Действащи прототипи на това несмъртоносно оръжие се използват за разгонване на демонстрации.
6. Ядрени ракети. Новата стара идея за балистични ракети с разделящи се бойни глави. Същност на технологията: ракета с ядрени бойни глави се извежда в горните слоеве на атмосферата, където изгаря. Бойните й глави обаче се отделят и насочват към набелязаните цели. Тези оръжия имат огромна разрушителна сила и е малко вероятно да бъдат използвани в хода на реална война.
7. Тазери. Това е оръжие, което изстрелва по две стрелички, които се забиват в тялото на набелязан човек. Тъй като те играят ролята на електроди, жертвата се зашеметява от разряда на електрическо напрежение, произведено от оръжието. Подобни оръжия позволяват на полицията да арестува престъпници, без да ги убива. Проблем се явява голямата мощност на тазера, както и опасността от поражения на очите, гърлото или гениталиите.
8. Електронна бомба. Подобни бомби излъчват при взривяването си електромагнитна енергия, която е в състояние да обезврежда електронните и електрическите мрежи на противника. Излишната мощност тук също е проблем. Ако противниковата страна предварително се подготви за последиците, единствените пострадали може да се окажат мирните жители.
9. Противоракетна отбрана. Теоретически тя е способна да сваля вражески балистични ракети. Тази система обаче е крайно сложна, скъпа и на този етап не е в състояние да отразява едновременно атаки с десет или повече ракети.
10. Информационна война. Това е техническото проникване в информационните потоци на противника за разузнаване като компютри и радиовръзки, целящо и тяхното разрушаване, провеждане на дезинформационни кампании и пр. Проблемът се състои в това, че това оръжие може да има и обратен ефект. Държави, които имат най-развита информационна инфраструктура и развита технология за това, са и най-уязвими.

27 април 2006
Washington ProFile

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.