Оправдаха пласьори на нелегално оръжие  

03 април, 2006

Районния съд в Казанлък оправда двама и осъди други двама мъже за производство и търговия на оръжие. Те преработвали газови пистолети за стрелба бойни патрони и после ги продавали. "Производителите" са осъдени, а пласьорите - оправдани.

Каналът за производство и търговия на тези пистолети бе разбит на 21 ноември 2003 година край Разлогм когато при проверка в таксито на Росен Начев от Казанлък са открити шест 9-милиметрови газови пистолети, пригодени за стрелба с бойни патрони.

Според обвинителния акт Васил Маникатов (46 г.) от Сандански и Огнян Атанасов (42 г.) от петричктото село Тополница са обвинени в търговия с оръжие и подбудителство към производство. Те са поръчвали изработката на двама братя от Казанлък - това са Димитър и Атанас Атанасови.

Пистолетите са изработвани в нелегална оръжейна работилница в село Крън от Димитър, който е бивш работник на местния оръжеен завод. Поръчката е идвала от Васил и Огнян чрез Атанас. При обиск в дома на 31-годишния Димитър Атанасов в село Крън са намерени 10 готови пистолета.

Съдът оправда Маникатов и Атанасов, а на братята Димитър и Атанас Атанасови даде съответно година и година и половина затвор. Мотивите на съда за оправдателните присъди са, че няма достатъчно доказателства, че Васил и Огнян са търгували и скланяли към производство на пистолетите.

Наблюдаващият прокурор на делото Кръстин Кацаров заяви, че ще протестира размера на наказанията и оправдателните присъди.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.