ВСС продава оръжие на Арсенал  

13 април, 2006

Висшият съдебен съвет продава 1200 пистолети и автомати на завод Арсенал Казанлък. Съветът отказа да повиши бившия апелативен прокурор на Варна Васил Миков във Върховната касационна прокуратура. Става дума за късоцевно и дългоцевно оръжие, което е станало излишно след девоенизиране на следствието и излизането му от системата на МВР през 95-а година. Тогава то стои на склад. 1200 пушки, автомати „Калашников” и пистолети са били предложени на МВР срещу опрощаване на парите за експертизи на следствието, но от МВР отказали.

Спецкомисия с председател зам.- директора на Националната следствена служба Свилен Тормаков ще брои, събира и протоколира оръжието.
В крайна сметка то ще бъде продадено на завод „Арсенал” – Казанлък, с директора на който вече има разговори. Оттам то ще бъде превозено под засилена охрана.

Пистолетите ще се продават по средна цена от 35 до 45 долара за бройка. Цялото количество е договорено за 300 хиляди лева.

Прокурорът Николай Ганчев предложи магистратите да си купят с предимство от това оръжие. Министърът на правосъдието Георги Петканов обаче се възпротиви, като каза, че не е необходимо магистратите да се въоръжават, а председателят на Софийския апелативен съд Евгени Стайков заяви, че магистратите не трябва да се занимават с търговия с оръжие.

Богдана Лазарова
Дарик радио

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.