Уникално огнестрелно и хладно оръжие показва изложба за Априлското въстание  

23 април, 2006

Уникално огнестрелно и хладно оръжие показва изложба за Априлското въстание в Националния военноисторически музей, София.
Около 250 предмета - хладно и огнестрелно оръжие от периода на Априлското въстание до края на Първата световна война, показва от днес изложба в Националния военноисторически музей. Експозицията е посветена на 130-годишнината на Априлската епопея и е озаглавена "На оръжие! За България!". Изложбата включва предмети от личните колекции на членовете на Национално дружество "Традиция".

Сред тях са сабята на генерал Владимир Даскалов, командир на десети конен полк и трета конна бригада по време на Първата световна война, както и редките образци - пистолета "Бергман" и револвера "Гоариеро" - М 1860. Един от най-интересните експонати е ятаган с надпис "Направен в 1805 г., собственост на Сюлейман паша, от Мека до Константинопол". Изложени са и американска карабина "Уинчестър" от 1866 г., пехотна пушка "Шнайдер" от Великобритания от 1868 г., белгийски и френски револвери от края на 19-ти век.

Могат да се видят още военни пособия, аксесоари и отличителни знаци на различните родове войски и военни части през този период, както и уникални предмети - чаши и вази, изработени от българските войници на фронта от подръчни военни материали /гилзи, остатъци от свалени самолети/. Представен е и богат снимков материал, запечатал важни събития от 1880 до 1918 г. Всички експонати са били притежание на български офицери и войници или са придобити като бойни трофеи. Трябва да помним Априлското въстание не само като величава епопея, но и като достоен завършек на българското Възраждане. Това се казва в приветствие за откриването на изложбата от министъра на отбраната Веселин Близнаков, прочетено от заместник-министъра на отбраната Симеон Николов.

Информацията е на БНР
снимка: БТА

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.