The dark side: Двама оръжейници на мафията хванати до Димитровград  

17 април, 2006

Открити са 6 флоберови пушки, с каквито бяха убити Илия Павлов и Георги Илиев

Те са освободени, защото страдали от диабет и болни бъбреци

Двама търговци на оръжие бяха заловени от НСБОП в района на пътен възел "Неофхим" край Димитровград. Открити са общо 6 флоберови пушки, с каквито бяха разстреляни президентът на "MG корпорация" Илия Павлов, шефът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев и един от основателите на СИК Дмитрий Минев - Руснака.
Антимафиотите открили още пистолети, боеприпаси и съответните приспособления, които гарантират точност на стрелбата денем и нощем и конспиративност при изпълнението - оптически мерници и шумозаглушители.
Двамата димитровградчани - единият на 56 години, другият на 57 г. са са заловени в микробус и при акцията на НСБОП не оказали съпротива, въпреки че единият бил въоръжен с незаконен "Смит енд Уесън", а другият носел законен "Макаров".
При последвалия обиск в задната част на микробуса антимафиотите откриват боен арсенал 3 пушки - едната за стрелба с 7,62 мм патрони, а другите две преправени за стрелба с флоберови, 22 калибър патрони, 3 пистолета и близо 300 патрона. Върху по-голямата част от оръжието са монтирани шумозаглушители и оптически мерници. Анализът показва, че целият арсенал е бил с муфи за шумозаглушители.
От около месец спецполицаите следели престъпната дейност на двамата димитровградчани. Те получавали поръчки и доставяли съответното оръжие. Стоката била предназначена за българския пазар, категорични са от НСБОП.
При обиските в домовете на двамата задържани са намерени още пушка с оптически мерник, 22 калибър, пистолет "Макаров", съответно с боеприпаси за тях. В дома на Д.Д. в Димитровград са намерени 3 пистолета - единият от тях -ПСМ с изтрити номера и пушка, 22 калибър. Полицаите са иззели и значително количество валута - 5855 евро, 3589 щатски долара, над 540 грама накити от златни накити.
Анализът на калибрите на оръжието, монтираните шумозаглушители и оптически мерници от високо клас сочат, че откритото оръжие е трябвало да бъде използвано за строго специфични цели. Пет от всички 6 пушки са били специално преработени от въздушни пушки калибър 5,5 мм във флоберови пушки с калибър 5,6 мм. Експертите смятат, че този калибър дава възможност за изключително точна стрелба на разстояние до 1000 метра. Липсата на нарези осигурява висока първоначална скорост на куршума и минимално отклонение от траекторията. Оръжията са предадени за експертиза, която ще докаже дали някое от тях е използвано за вече извършено убийство. Криминалистите предполагат обаче, че бойният арсенал е бил предназначен за подготовка за ново поръчково убийство в страната.
Въпреки количеството на задържаното оръжие в двамата димитровградчани, те са освободени, защото здравословното им състояние било тежко. Единият бил болен от диабет, а другият страдал от бъбреци и трябвало да ходи не хемодиализа. Двете заболявания не позволявали те да останат в ареста, но ще им бъде повдигнато обвинение за незаконно притежание на оръжие. Ако се съберат данни, че димитровградчаните са въртели и търговия с нещо, ще бъдат обвинени и за това, допълниха запознати.
Милена Орозова
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


7 коментара: to “ The dark side: Двама оръжейници на мафията хванати до Димитровград

  • Анонимен
    17 април, 2006 18:59  

    Браво! Хубаво е че са ги хванали, ама трябва и да ги осъдят. Колкото до пушките то...абе публична таина в България е как се правят флоберки от въздушна пушка!!! А за публикуваните данни бих искал да видя две неща:
    1. Флоберка (преправена въздушна пушка)без нарези :)
    2. Каквато и да е пушка 22 кал. с точност до 1000м!!!

  • Анонимен
    17 април, 2006 19:01  

    Тия журналисти не спират да пишат глупости-въздушна пушка преработена в малокалибрена която стреля на 1000 м.Те май никога не са виждали пушка.

  • Анонимен
    19 април, 2006 09:40  

    Ей,тези журналисти - или са пълни неграмотници, или повтарят папагалси това, което им казват "професионалистите" от Вътрешното,които или са пълни неграмотници, или искат да внушат определени идеи на четящия.Абе, айол как с преработена от въздушна пушка флоберка, ще гръмнеш точно нещо или някого на разстояние по-голямо от 80 метра? Иска ми се да видя следствен експеримент- как гръмват в тъмното бизнесмен.

  • Анонимен
    30 април, 2006 22:56  

    Абе я на тия журналисти да им се предаде урок по оръжезнание, щото не спират да драскат бисери!!! Преди бяха писали, че Г. Илиев е застрелян от снайперист на мотор с с патрон 22 cal. със странично възпламеняване. Странично, щото иглата удряла гилзата отстрани, а не отзад!!!!

  • Анонимен
    04 май, 2006 21:16  

    То без вицове не може, ама чак пък толкова....1000м-ха-ха?!

  • Nasko Hristov
    04 май, 2006 21:57  

    В предния брой на жълтия "ШОУ" една женица, която най-вероятно се мисли за компетентна журналистка обясняваше:
    "...заключението на специалистите е: този вид калибровани пушки с дебалансирани куршуми уцелват жертвата с голяма точност на 1 км разстояние..."
    Явно за нея вие не сте никакви специалисти, щом не вярвате в митовете за дебалансирания куршум и за точен изстрел с преработена въздухарка на разстояние 1 км...

  • Анонимен
    24 юни, 2007 20:24  

    "Пет от всички 6 пушки са били специално преработени от въздушни пушки калибър 5,5 мм във флоберови пушки с калибър 5,6 мм. Експертите смятат, че този калибър дава възможност за изключително точна стрелба на разстояние до 1000 метра. Липсата на нарези осигурява висока първоначална скорост на куршума и минимално отклонение от траекторията."
    Умопомрачително... Да се смееш ли, да плачеш ли...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.