Иран изпробва свръхбързо супер торпедо  

04 април, 2006

Оръжието-чудо напомня руската подводна ракета "Шквал"
Иранските военни изпробваха най-бързото торпедо в света, съобщи държавната телевизия на ислямската република. Изпитанията бяха извършени по време на провеждащите се в Персийския залив широкомащабни учения, в които участват над 1700 военнослужещи и около 1500 единици бойна техника. В рамките на маневрите вече бе изпробвана новата балистична ракета "Фаджр-3", която според Техеран може да поразява няколко цели наведнъж и е невидима за радарите. Дрънкането на оръжие явно е в отговор на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН от миналата седмица, която даде 30 дни срок на Техеран да прекрати обогатяването на уран.
В официалното съобщение не се съобщават видът и техническите параметри на "оръжието-чудо". Заместник-командващият на военноморските сили на Стражите на ислямската революция ген. Али Фадави разгласи единствено, че торпедото се движи със скорост до 100 метра в секунда (т.е. 360 км/ч). То можело да унищожава както надводни кораби, така и подводници на противника. Освен това, според Фадави, торпедото носи много мощен боен заряд и нито един кораб не може да му се изплъзне.
Иранците не споделят чия е разработката, но експерти, цитирани от агенция РЕГНУМ, твърдят, че оръжието напомня на руската подводна ракета "Шквал", която също има пределна скорост до 100 метра в секунда.
"Шквал" (на руски това означава "морска буря") е разработена в Ленинград (днес Санкт-Петербург) през 60-те години на ХХ в. Когато екипажът на установката, въоръжена с тази ракета, засече морска цел на противника, той определя характеристиките й и въвежда получените данни в автопилота. "Шквал" се изстрелва, потапя се на оптимална дълбочина и включва двигателите си. Голямата скорост се постига поради факта, че подводната ракета създава около себе си газова каверна с по-ниско триене от околната вода. Тъй като "Шквал" е с автономно управление и не поддържа радиовръзка, тя се счита за абсолютно защитена от външни смущения.
Технологията на реактивното торпедо не е секретна. Тя е открита още през Втората световна война от германски и италиански учени. През 50-те години на ХХ в. американците са изпитвали такава подводна ракета със скорост 77 м/сек, но по-късно изобщо са се отказали да разработват неуправляеми торпеда. Сега обаче много държави проявяват интерес към руското оръжие, което вече е доказало своите качества. Китай вече е успял да купи 40 единици "Шквал" от Казахстан. Американски военни експерти смятат, че такива подводни торпеда са попаднали и в Иран, и подозират, че Москва е сключила тайна сделка с Техеран.
novinar.org
04-04-06

...Поуп также был готов выступить в роли консультанта при подборе иностранных военных покупателей, "запавших" на "Шквал". Казалось бы, человек не скрывает своего интереса, идет напролом, хватай его за руку — и все. Но тонкость ситуации состоит в том, что торпеда "Шквал"... секретной не является. Она есть уже у Китая, который купил 40 единиц подводного оружия у... Казахстана. Американские военные специалисты считают, что "Шквал" есть имеется у Ирана, и подозревают Россию в секретной сделке.
Суперторпеда неоднократно выставлялась на мировых смотринах оружия в Абу-Даби, и российская сторона готова была рассмотреть любые предложения по закупке любой партии...
още...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.